Početna Gradske teme Novosađani se najviše žale na obuću i mobilne telefone

Novosađani se najviše žale na obuću i mobilne telefone

0

Neprihvaćene reklamacije sve su češći problem Novosađana i sve ih je više, pokazuje statistika Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine.

Kako piše “Dnevnik”, broj žalbi tom udruženju je u blagom porastu u odnosu na prošlu godinu, a građani najviše imaju problema s kvalitetom mobilnih telefona i obuće. Od početka ove godine oko 25 odsto žalbi se odnosilo na odeću i obuću, a nešto više od 25 odsto na informacionu opremu i telekomunikacione usluge. Slede ih žalbe na velike i male kućne aparate, kojih ima oko deset odsto, i na druge proizvode i usluge.

Po Zakonu o zaštiti potrošača, garancija na sve vrste proizvoda i usluga je dve godine i u tom periodu kupac ima pravo na popravku ili zamenu proizvoda, dok pravo na povraćaj novca ima prvih šest meseci od dana kupovine. Pravo na reklamaciju ima svako ko poseduje neki dokaz o kupovini, odnosno originalan fiskalni račun, kopiju tog računa, slip ili izvod iz banke.

Ambalaža nije potrebna da bi reklamacija bila prihvaćena. Rok za odgovor trgovca je osam dana, dok je rok za rešavanje reklamacije 15 dana za netehničku robu i 30 dana za tehniku. U slučaju da kupac želi povraćaj novca, mora imati originalni fiskalni račun.

Trgovci uglavnom traže što više dokaza o kupovini, ali kupci imaju pravo na reklamaciju i sa samo jednim dokazom. Novosađanka Mila Miličić imala je problem kada je reklamirala cipele, koje su nekoliko nedelja posle kupovine bile vidno oštećene.

U prodavnici su mi tražili kutiju od cipela i rekli su da je reklamacija nemoguća bez originalnog računa i ambalaže“, navodi ona za “Dnevnik”. Međutim, pre podnošenja reklamacije, informisala se šta joj je zakonski potrebno za to. “Kada sam im objasnila da znam da po zakonu ne moram imati ambalažu i originalan fiskalni račun, promenili su priču, tvrdeći da im to olakšava proces reklamacije“, rekla je Miličić.

Svest o svojim pravima potrošači stiču na različite načine, uglavnom tek kad naiđu na problem. Pravni savetnik Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine Marko Dragić naglašava važnost interneta za informisanost o toj temi.

Može se reći da su mladi Novosađani izuzetno informisani o svojim pravima, a stariji malo manje. Verovatno su tome doprineli mediji i društvene mreže, koje mladi intenzivno prate. Prava potrošača se najviše promovišu na društvenim mrežama“, navodi Dragić.

Ukoliko prodavac neopravdano odbije reklamaciju, kupac se može obratiti Udruženju za zaštitu potrošača Vojvodine, koje nudi pravnu pomoć, pravni savet i najpre pokušava vansudski da reši problem, u kontaktu s trgovcem. Pravni savetnik tog udruženja Marko Dragić objašnjava šta se dešava ukoliko trgovac odbije njihov poziv da reše slučaj mirnim vansudskim putem.

Kada trgovac odbije da postupi po našem obraćanju, pokreće se sudski postupak, gde mi zastupamo potrošača bez novčane naknade, a jedino ako potrošač izgubi spor, dužan je da nadoknadi advokatu određeni deo novca“, kaže Dragić.

Izmene Zakona o zaštiti potrošača planirane su za narednu godinu, ali izmena o uslovima za reklamacije potrošača za sada neće biti, kažu iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay