Početna Gradske teme Novosađani uredili 12 malih javnih površina u 2020. godini

Novosađani uredili 12 malih javnih površina u 2020. godini

0

Dvanaest malih javnih površina u Novom Sadu i okolini uređeno je tokom 2020. godine, u okviru konkursa “Nova mesta – mikrogranting“.

Glavni cilj konkursa, koji je pokrenut u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, jeste da
podigne svest i kapacitet lokalnih zajednica i aktivno ih uključi u uređenje malih javnih površina, odnosno da upravo članovi lokalnih zajednica, koji su najbolje upoznati sa potrebama njihovog okruženja, predlažu najadekvatnija rešenja.

Neki od 13 projekata Novosađana koji su prošli na konkursu obuhvatili su pravljenje oaze za odmor i druženje postavljanjem klupa i stola sa šahovskom tablom na Novom naselju (ulica Kaće Dejanović), zatim pergolu u Ledincima (Zmaj Jovina ulica), novi kutak na Adicama (ulica Marije Bursać) gde sugrađani sada imaju više mesta za druženje i gde su posađena i nova stabla, saletlu na Detelinari (Omladinskog pokreta) i postavljanje urbanih klupa u dvorištu kod Turgenjeve ulice i Bulevara oslobođenja.

Osim navedenih, novosadska udruženja građana i stambene zajednice postavili su mobilijar i tako stvorili nove i čistije oaze za uživanje i na Limanu 1 (iza kafea “Beza”), Klisi (Sentandrejski put BB), Šodrošu (Ribarsko ostrvo), Novom naselju (Partizanskih baza), u Petrovaradinu (Zlatarićeva/Božidara Adžije), Rumenki (okolina FK Jedinstva) i Stepanovićevu (Milunke Savić), gde je prebačena saletla sa Limana. Uređenje javne površine i postavljanje mobilijara na lokaciji Beogradski kej 39 pomereno je za proleće 2021. godine, zbog drugih radova u toj ulici.

Nova mesta, odnosno uređene male javne površine, predstavljaju i nove lokacije za različite kulturne sadržaje u budućoj Evropskoj prestonici kulture, pa je tako novo mesto uređeno na prethodnom konkursu 2018. godine – Bici oaza, ove godine bilo lokacija za Knjiško veče Milana Mumina u okviru Kaleidoskopa kulture. Upravo je Kaleidoskop kulture ove godine u nedelji arhitekture posvetio tribinu konkursu “Nova mesta – Mikrogranting”, na kojoj se diskutovalo o rezultatima i prednostima tog konkursa i to baš na lokaciji koja je uređena ove godine – u dvorištu ulice Kaće Dejanović. Na ovoj tribini, predsednik Društva arhitekata Novog Sada i predsednik komisije na konkursu, Miljan Cvijetić, istakao je da građani do sada “nisu imali prilike da učestvuju u oblikovanju grada, a sada imaju poziv da neku svoju ideju pretoče u stvarnost i dobiju sredstva za to”.

Celu tribinu možete da pogledate na Youtube stranici Novi Sad – Evropska prestonica kulture. Pored Društva arhitekata Novog Sada, koji su partneri projekta, članovi žirija su i iz JKP Gradsko zelenilo Novi Sad i Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Konkurs “Nova mesta – Mikrogranting” prvi put je realizovan 2018. godine, u sklopu priprema Novog Sada za titulu Evropske prestonice kulture, kroz projekat iz Aplikacione knjige “46 urbanih džepova”.

Izvor: 021
Foto: Promo/V.Veličković