Početna Gradske teme Novosadska policija proverava navode iz krivične prijave protiv članova Upravnog odbora RTV-a

Novosadska policija proverava navode iz krivične prijave protiv članova Upravnog odbora RTV-a

0

Policija proverava navode iz krivične prijave koju su još u junu 2022. reprezentativni sindikati RTV podneli protiv svih članova Upravnog odbora te medijske kuće.

Prijava je podneta jer je pokrajinski javni servis već skoro godinu dana bio bez generalnog direktora.

Od juna 2022, kada su reprezentativni sindikati RTV podneli krivičnu prijavu, ništa se nije događalo. U tužilaštvu kažu da su zahtev za prikupljanje obaveštenja novosadskoj policiji uputili još u septembru prošle godine i dva puta posle toga urgirali da to i urade.

Izjavu novosadskoj policiji u vezi sa tom prijavom nedavno je dao Darko Šper, poverenik Sindikata “Nezavisnost” u RTV.

“Policija je konačno počela da postupa po nalogu tužilaštva u vezi sa našom prijavom i, koliko znam, ja sam bio prvi koji je dao iskaz”, naveo je Šper u izjavi.

On kaže da je u iskazu datom policiji istakao da je pre podnošenja krivične prijave novi saziv Upravnog odbora RTV delovao već 11 meseci i da za to vreme nisu raspisali konkurs za generalnog direktora “iako im je to bila dužnost”.

“Ne samo da nisu raspisali konkurs za generalnog direktora, već za tih 11 meseci nisu imenovali ni vršioca dužnosti generalnog direktora. To je izdejstvovano tek nakon sastanka predstavnika sindikata i članova Upravnog odbora, održanog krajem juna prošle godine u Savetu REM-a”, kaže poverenik Sindikata “Nezavisnost” u RTV.

Šper je dodao da nema informaciju o tome koga policija sve namerava da pozove radi davanja izjava, tj. potrebnih obaveštenja.

Iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu potvrdili su da to tužilaštvo “postupa po krivičnoj prijavi” i da je “u toku postupak provere navoda podnete krivične prijave”.

Šta stoji u krivičnoj prijavi?

Juna prošle godine RTV se našao u situaciji da tu kuću već skoro godinu vodi zamenik generalnog direktora – pošto je generalnom direktoru mandat istekao još početkom jula 2021. godine, a da za sve to vreme Upravni odbor niti je zamenika generalnog direktora (Jožefa Klema) imenovao za vršioca dužnosti generalnog direktora, niti su raspisali javni konkurs za izbor čelnog čoveka pokrajinskog javnog servisa.

O obezglavljenosti kuće u kojoj rade, pomalo iznenađujuće, najviše brige iskazali su – sindikati. Kako su njihova upozorenja Upravnom odboru o posledicama takvog stanja, pre svega na dalje funkcionisanje RTV-a u uslovima nepovoljne finansijske situacije, ostala bez reakcije, 16. juna 2022. godine, predstavnici tri reprezentativna sindikata u RTV podneli su krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu protiv svih (tadašnjih) osam članova Upravnog odbora RTV-a (nedostajući deveti član izabran je sredinom ovog meseca – op.a.).

Sindikati su članove UO sumnjičili za, kako se navodi u prijavi, za izvršenje krivičnog dela nesavestan rad u službi, budući da od jula 2021. do juna 2022. nisu, u skladu sa zakonom, sproveli javni konkurs.

Ceo tekst Cennzolovke čitajte ovde.

Izvor: 021.rs, Cenzolovka
Foto: 021.rs