Početna Gradske teme Novosadska toplana počinje ulaganja u vrelovodnu mrežu na Mišeluku

Novosadska toplana počinje ulaganja u vrelovodnu mrežu na Mišeluku

0

Novosadska toplana uložiće više od 149 miliona dinara u gradnju vrelovodne mreže na Mišeluku.

Ovi radovi će se izvoditi paralelno sa već započetim ulaganjem od skoro milijardu dinara na komunalnom i saobraćajnim opremanju dela Mišeluka nedaleko od Kovid bolnice.

Kako su potvrdili u Novosadskoj toplani, radi se o projektu razvoja toplifikacionog sistema Novog Sada na sremskoj strani grada, a sve u skladu sa Strategijom razvoja sistema daljinskog grejanja do 2030. godine i urbanističkim planovima razvoja grada.

U ovom preduzeću navode da je planirano da se u naredne dve godine razvije moderni sistem daljinske energetike četvrte generacije na području urbanističkih zona Mišeluk II i III.

Ceo sistem razvoja toplifikacionog sistema na Mišeluku je od ranije predviđen kao odvojen od postojeće mreže na bačkoj strani grada, tako da toplane rade ne samo na gas, već da budu okrenute ka alternativnim izvorima energije.

One bi bile samostalne kogenerativne energane, koje koriste geotermalnu energiju podzemnih voda, biomasu, solarnu energiju i drugo, potrošače bi snabdevali osim toplotnom energijom za grejanje i energijom za daljinsko hlađenje, a proizvodile bi i struju.

Toplana “Mišeluk” prestala je sa radom 1999. godine, a pod nerazjašnjenim okolnostima pokradena je 2010. godine. Prostor na kom se ona nalazi sada koristi Novosadska toplana kao garažu i magacin. U preduzeću navode da se radovi na izgradnji energane planiraju prekoputa Kovid bolnice.

“U sklopu pripremnih radova za izgradnju novog savremenog visokoefikasnog toplotnog izvora toplane ‘Mišeluk’ ugovoren je projekat primenjenih hidrogeoloških istraživanja na lokaciji-parceli 4153 K.O. Petrovaradin u skladu sa Planovima detaljne regulacije Mišeluka II i III. Planiran je toplotni izvor sa toplotnim pumpama kao baznim izvorom energije, niskotemperaturni režim i visokoefikasna mreža za snabdevanje budućih korisnika sistema daljinskog grejanja”, navode u Toplani.

U ovom preduzeću dodaju i da će se prva faza radova na izgradnji vrelovodne mreže na Mišeluku III obavljati u okviru radova Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije na uređenju lokaliteta koji su počeli još početkom godine i trajaće do druge polovine 2024. godine.

U sklopu infrastrukturnog opremanja ovog dela grada Novosadska toplana će izgraditi distributivnu mrežu za isporuku toplotne energije za grejanje i pripremu tople potrošne vode za buduće korisnike.

Radovi su vredni 149,2 miliona dinara i rok za izvođenje je 60 dana.

Na tenderu je ovaj posao dodeljen grupaciji “Konvar” i “Zavod za zavarivanje” iz Beograda, “A.R.J. Technology” iz Novog Sada i “BS-Projekt 2009” iz Valjeva.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay