Početna Gradske teme Novosadski aktivisti i zvanično osnovali Građanski pokret: Planiramo na izbore sledeće godine

Novosadski aktivisti i zvanično osnovali Građanski pokret: Planiramo na izbore sledeće godine

0

Novi novosadski Građanski pokret “Bravo!” predstavljen je juče, 1. februara, simbolično na Dan Grada Novog Sada.

Na predstavljanju pokreta okupilo se više stotina građana.

Pokret je nastao od pojedinaca okupljenih na Limanu, Novom naselju i Telepu, preko slobodnih mesnih zajednica i protesta protiv Rio Tinta, Generalnog urbanističkog plana i uništavnja Šodroša.

Član građanskog pokreta “Bravo!” Miran Pogačar je najavio da već danas kreću sa aktivnostima kako bi učestvovali na lokalnim izborima 2024. godine.

“Registrovani smo kao udruženje građana i to je problem oko političkog organizovanja, te nam je potrebno 10.000 potpisa, ali i 50.000 evra za registraciju. Odlučili smo se da delujemo kao udruženje građana kako bismo mogli da radimo na pripremama za učestvovanje na izborima sledeće godine. Na samim izborima bismo učestvovali kao grupa građana, što je dozvoljeno zakonom”, napominje on.

On dodaje da građani žele da vide nova lica, one koji nisu bili ni u jednoj stranci.

“Mnogi građani traže neka nova lica, nekoga ko je spreman da nešto preduzme, što se može videti iz naših članova koji su ovde prisutni, to su pojedinci koji do sada nisu bili, u najvećem broju slučajeva, ni u jednoj političkoj stranci. Planiramo da angažujemo ljude koje zanimaju lokalni problemi, koje zanima Novi Sad, kao i da ponudimo rešenje kako da Novi Sad izgleda bolje nego što je danas”, dodaje Pogačar.

Član novoosnovanog pokreta Brajan Brković je kazao da će prva odluka nove gradske vlasti, nakon izbora 2024, biti ukidanje “sramotnog Generalnog urbanističkog plana Novog Sada”.

Brković je istakao da će se boriti da Novi Sad bude bastion antifašizma, grad socijalne jednakosti i socijalne pravde. Boriće se i da Novi Sad bude bezbedan grad u kojem, kako je kazao, “policija čuva zakon i red, a ne kriminal i batinaše”.

“Sistem koji ne može da pruži hranu, lekove i krov nad glavom nije sistem u kojem želimo da živimo”, istakao je Brković.

Predstavnica pokreta Aleksandra Mirimanov je dodala da je rodna ravnopravnost jedan od prioriteta tog pokreta, te da će se zalagati da se u škole vrati predmet domaćinstvo.

Zalagaće se, kako je kazala, i da se u škole uvede obrazovanje o seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

U programu Pokreta dostavljenom medijima, navodi se da je njihova vizija “slobodno, pravedno i solidarno društvo”, te “Novi Sad kao mesto za dostojanstven život svih njegovih građana i građanki”.

Programska platforma GP “Bravo!”, kako navode, zasnovana je na vrednostima slobode, dostojanstva, odgovornosti, solidarnosti, pravde, ravnopravnosti, hrabrosti i antifašizma. Kao prioritete navode socijalnu i zdravstvenu politiku, zaštitu prirode, urbanizam, kulturu i obrazovanje, rodnu ravnopravnost, podsticajno okruženje za decu i omladinu, antifašistički i slobodarski duh Novog Sada.

Ističu da žele da nađu rešenja za iskorenjivanje siromaštva i beskućništva i da uspostave inovativne usluge koje doprinose dostojanstvenom životu osetljivih grupa u lokalnoj zajednici.

“Omogućujemo dostupne i poboljšane zdravstvene usluge u svim domovima zdravlja na teritoriji grada, uz pokretanje i kontinuirano sprovođenje programa zdravstvenog prosvećivanja i prevencije hroničnih nezaraznih bolesti”, navodi se u programu.

Životna sredina važna je stavka u programu, a u prvi plan ova platforma stavlja očuvanje biljnog i životinjskog sveta i ugroženih “pluća Novog Sada” – Dunavca, Šodroša i Kameničke Ade, sa ciljem da se zaustavi “betonizacija grada”. Na listu prioriteta stavljaju rešavanje dva višedecenijska problema Novog Sada – preradu otpadnih voda i upravljanje komunalnim otpadom.

Izvor: 021.rs
Foto: 021.rs