Početna Gradske teme Novosadski đaci ne mogu da dobiju nagradu jer je račun škole u...

Novosadski đaci ne mogu da dobiju nagradu jer je račun škole u blokadi

0

Đaci hora OŠ “Đura Daničić”, koji je aktuelni republički prvak i nagrađen Vidovdanskom nagradom Novog Sada, već šest meseci čekaju isplatu svojih novčanih nagrada jer je račun škole u blokadi.

Ovaj hor čine najmlađi, pa sve do najstarijih osnovaca koji beleže izuzetne rezultate na takmičenjima i osvajaju nagrade, a među njima je i Vidovdanska nagrada. Za razliku od drugih dobitnika ove nagrade, đaci u ovom horu nisu dobili svoje nagrade u celosti i čekaju ih od juna.

Roditelji mališana su se žalili na više strana, pokušavajući da apeluju na nadležne da reše problem kako se deca ne bi pitala zbog čega su manje važna od druge dece.

“Čuli smo da je račun škole u blokadi i ne mogu da legnu uplate, a mi smo u vakuumu bez ikakve mogućnosti da reagujemo. Osećamo se potpuno nemoćno da objasnimo – naročito mlađoj deci, zašto su njihovi drugari dobili svoje nagrade, a oni nisu. Čekali smo mesecima verujući da će se ova neverovatna situacija razrešiti, ali nije. Roditelji su išli u školu da se interesuju, sa problemom je upoznat Savet roditelja, pisali smo školi, školskoj upravi, gradskom i republičkom ombudsmanu”, navodi jedan od roditelja dece koja pevaju u horu OŠ “Đura Daničić”.

Kako dodaje, Lokalni ombudsman je izdao preporuku nadležnim organima da se ovaj problem brzo reši, ali to nije učinjeno.

“Naša deca, ovaj hor, upravo je pevao u zgradi Izvršnog veća prošle nedelje, a zamislite kako je govoriti detetu da treba da ide da peva i nekome ulepša dan, a da sam nema priznanje za svoj uspeh? Frustrirajuće je ovo i za njih, i za nas. Birokratija nas maltretira svojim zapostavljanjem koje mi nismo dužni da trpimo jer smo se u ovoj situaciji našli zbog, u suštini, lepe okolnosti, nagrade”, smatra ovaj otac.

Kako navode u Kabinetu gradonačelnika Novog Sada, učesnici školskog hora ove škole jesu dobitnici Vidovdanske nagrade, ali je problem nastao zbog pomenutog računa škole, koji je u blokadi.

“Budući da je račun OŠ ‘Đura Daničić’ u blokadi zbog tužbi za neisplaćeni topli obrok i regres, što je u nadležnosti Ministarstva prosvete, a da je uplata na račun škole jedini način na koji Grad Novi Sad može da isplati novac, novčani deo nagrade nije uplaćen. Međutim, prema najavama iz nadležnog Ministarstva, postoji mogućnost da se do kraja godine račun te škole odblokira i da se pitanje isplate nagrada za članove hora reši”, poručuju u Gradskoj kući.

Vidovdansku nagradu Grad dodeljuje od 2015. godine i Novi Sad je, trenutno, jedina lokalna samouprava u Srbiji koja nagrađuje učenike za nagrade na republičkim takmičenjima. Dodeljuje se u vidu zahvalnice i novčanog iznosa koji je definisan po kategorijama učešća na takmičenjima, a ovim učenicima školskog hora, shodno uspehu, sleduje iznos za prvo mesto na republičkom takmičenju za horsko pevanje – po 11.000 dinara.

Inače, deca su pevala u zgradi Pokrajinske vlade na uručenju nagrada “Talenti 2022” najuspešnijim darovitim učenicima i njihovim mentorima sa teritorije Vojvodine, gde je ovaj hor dobio i priznanje Pokrajinske vlade.

Izvor: 021.rs/Gorica Nikolin
Foto: Pixabay