Početna Gradske teme Novosadski doktor ukazom Predsednika Francuske postao vitez reda Akademske palme!

Novosadski doktor ukazom Predsednika Francuske postao vitez reda Akademske palme!

0

Pavle Kovacevic

Njena ekselencija, ambasadorka Republike Francuske u Beogradu, Kristin Moro je u svom pismu od 23. februara ove godine obavestila Profesora Pavla Kovačevića, kardio-vaskularnog hirurga sa Instituta za Kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici da ga je Francuski Premijer Manuel Vals, a u ime Francuske Republike odlikovao i proizveo u viteza reda Akademske Palme (Chevaliere de l ordre des Palmes Academiques). Na ovaj način Francuska Republika odala je priznanje profesoru Kovačeviću za sada već dvodecenijski rad na jačanju akademskih, stručnih i naučnih veza iz oblasti medicine izmedju Francuske i Srbije.

Zahvaljujući ovoj saradnji i inicijativi profesora Kovačevića, a zahvaljujući razumevanju i pomoći francuske ambasade i francuskog Instituta u Beogradu, u poslednjih desetak godina je sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine na stručnom usavršavanju u Parizu u bolnici Pitie Salpetriere boravilo više od dvadeset lekara (kardiohirurga, anesteziologa i kardiologa). Reč je o najvećoj i jednoj od najznačajnijih evropskih bolnica, pogotovu u domenu kardiovaskularne hirurgije i interventne kardiologije. Na ovaj način, oni su podigli svoj lični profesionalni nivo, ali i nivo stručnosti celog Instituta za kardiovaskularne bolesti.

Takođe zahvaljujući saradnji koju je on institucionalizovao, na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu su u status profesora po pozivu izabrani Prof Dr Edouard Kieffer, vodeći svetski hirurg iz domena aortalne patologije,kao i Prof Dr Pascal Le Prince jedan od vodećih stručnjaka u svetu u oblasti kardijalne hirurgije i čovek koji je ugradio najveći broj veštačkih srca na svetu.

Zajedno sa profesorom Kiferom profesor Kovačević je po prvi put u Srbiji, ali i regionu počeo da radi najkompleksnije zahvate iz domena hirurgije aorte, uključujući i kompletnu zamenu aorte. Zajednički su objavili više stručnih radova iz oblasti kardiovaskularne hirurgije u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti kardiovaskularne hirurgije.

Takođe, zahvaljujući ovoj saradnji je na lečenje u Pariz otišlo više bolesnika za čije kompleksne intervencije lekari u Srbiji nisu trenutno obučeni.

Prošle godine je takođe na njegovu inicijativu pozvan prof Le Prince, koji je potpisao i sporazum o saradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti u Parizu kao i Instituta za Kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici.

Zajedničkim naporima obe Institucije su i konkurisale na jednom od najprestižnijih naučnih projekata u Evropi, takozvani Horajzon (Horisone) koji je trenutno u fazi evaluacije, ali je već ocenjen veoma visokim ocenama od strane Evropske komisije ovog projekta.

Ovo prestižno odlikovanje njena ekscelencija gospođa Kristin Moro uručiće profesoru Kovačeviću u narednom periodu na prijemu u ambasadi Republike Francuske u Beogradu.

Ovo odlikovanje datira iz 1808. godine kada ga je uveo francuski imperator Napoleon I Bonaparta, i njime želeo da nagradi eminentne profesore Univerziteta za celokupan njihov rad.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Privatna arhiva