Početna Gradske teme Novosadski Dom zdravlja o epidemiji morbila: Vrata pedijatara otvorena za sva pitanja...

Novosadski Dom zdravlja o epidemiji morbila: Vrata pedijatara otvorena za sva pitanja roditelja

0

Vrata svih pedijatrijskih ambulanti Doma zdravlja “Novi Sad” otvorena su za roditelje koji imaju pitanja, sumnje ili im je potreban savet i to ne samo kada je u pitanju vakcinacija MMR vakcinom.

U svetlu novih slučajeva morbila koji su se pojavili u Srbiji, Dom zdravlja “Novi Sad” napominje da se isto moglo naslutiti lošim obuhvatom imunizacije MMR vakcinom, gde je vojvođanska prestonica dostigla rekordno nizak obuhvat od svega 24 odsto.

Ova zdravstvena ustanova podseća da je poslednja epidemija morbila u Srbiji bila 2017. i 2018. godine, kada je registrovano oko 5.800 obolelih i 15 preminulih, među kojima i jedno novorođenče.

“Kao i tada, i sada je ovakav scenario mogao biti izbegnut da se od strane roditelja poštovao kalendar imunizacije koji podrazumeva vakcinaciju MMR vakcinom koja štiti od morbila, zaušaka i rubeola. Najoptimalniji period za vakcinaciju deteta MMR vakcinom je između 12 i 15 meseci života. Unazad 25 godina, od kada je prvi put izrečena neutemeljena sumnja u povezanost MMR vakcine sa autizmom, objavljivanjem rada u medicinskom naučnom časopisu ‘The Lancet’ od kojeg se kasnije i sam časopis ogradio, sve svetske organizacije su pratile i ispitivale ove tvrdnje, i sve su odbacile takvu mogućnost”, poručuju u ovoj ustanovi primarne zdravstvene zaštite.

Dodaju da ne postoji nikakva naučno potkrepljena činjenica koja veže MMR vakcinu sa pojavnim znacima autizma, što je nešto na šta se roditelji neretko pozivaju.

“Iz tog razloga, mi još jednom upućujemo snažan, činjenicama potkrepljen i jasan odgovor struke na internet spekulacije. Vakcinacija je jedini način da zaštitimo sebe i druge osobe od oboljevanja od neke zarazne bolesti. Ne postoji drugi način efikasne zaštite za stanovništvo i posledice nevakcinisanja jesu epidemije zaraznih bolesti koje nisu morale da se dogode. Svako obolevanje od neke bolesti nosi rizik od komplikacija ili smrtnog ishoda, pogotovo ako nema efikasnog leka za njeno lečenje, a upravo su takve bolesti protiv kojih se vakcinišemo”, navode u Domu zdravlja “Novi Sad”.

Takođe, po kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije, dete koje ne boluje od hroničnih bolesti može da primi vakcinu.

“Svaki pedijatar, kao izabrani lekar, dužan je da da informacije roditeljima o svim aspektima pravilnog razvoja, ishrane, zaštite zdravlja, lečenja pa i vakcinacije deteta. Pre vakcinacije, od roditelja/staratelja uzimaju se podaci o trenutnom zdravstvenom stanju deteta i obavlja kompletan pregled deteta. Vakcinacijom ne štitimo samo sopstvenu decu, već celu populaciju”, zaključuje se u saopštenju Doma zdravlja “Novi Sad”.

Na osnovu zvaničnog izveštaja o sprovedenoj imunizaciji za 2022. godinu, tek svako četvrto dete u gradu dobilo je MMR vakcinu, koja sprečava vraćanje bolesti koje su pobeđene upravo zahvaljujući imunizaciji.

Takođe, kako je navedeno u izveštaju o zdravstvenom stanju stanovništva Novog Sada, u kojem se prvi put pojavio zvaničan podatak o padu obuhvata, nisu samo roditelji krivi za ovu situaciju – kriva je i država koja ne reaguje ne jačanje antivakcinalnog lobija, ali ni na osipanje osposobljenog kadra i zamenu lekarima koji nisu edukovani o temi i čak doprinose širenju straha od vakcina.

Problem je i u činjenici da pojedini pedijatri ne posvećuju dovoljno vremena roditeljima koji su u dilemi zbog vakcinacije dece, a manjkava je i inspekcija koja bi trebalo da kontroliše imunizaciju.

Izvor: 021.rs
Foto: Arhiva