Početna Gradske teme Novosadski tim sektora za vanredne situacije upućen u Osečinu, izlila se reka...

Novosadski tim sektora za vanredne situacije upućen u Osečinu, izlila se reka Jadar

0

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uputio je, nakon konsultacija sa načelnikom Sektora za vanredne situacije Predragom Marićem, dodatne pripadnike tog sektora i Žandarmerije u opštinu Osečina, kako bi pomogli građanima čije su kuće ugrožene usled izlivanja reke Jadar.

Pripadnici ovog sektora, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave i Opštinskog štaba za vanredne situacije, prate stanje na terenu i spremni su da reaguju i u slučaju potrebe za evakuacijom stanovništva, saopštava MUP.

Kako saznajemo, tim sektora za vanredne situacije iz Novog Sada, specijalizovan za spašavanje iz poplava, krenuće večeras put Osečine zbog izlivanja reke Jadar koja preti da ugrozi domaćinstva.

“Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović uputio je, nakon konsultacija sa načelnikom Sektora za vanredne situacije Predragom Marićem, dodatne snage SVS-a i pripadnike Žandarmerije u opštinu Osečina, kako bi pomogli građanima čije su kuće ugrožene usled izlivanja reke Jadar. Do izlivanja je došlo usled bujičnih poplava, koje su posledica većih padavina u prethodna 24 sata. Pripadnici SVS-a, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave i Opštinskog štaba za vanredne situacije, prate dešavanja na terenu i spremni su da reaguju i u slučaju potrebe za evakuacijom stanovništva” – Stoji u saopštenju MUP-a.

Zbog obilnih padavina, u Banji Badanji kod Loznice izlila se reka Cernica i ugrozila rad tog lečilišta. Pod vodom su podrumske prostorije, poplavljeni su ambulanta, spa-centar i vozila, saznaje RTS.

U lečilištu se trenutno nalazi 26 gostiju i zaposlenih. Iz uprave lečilišta mole za pomoć, jer je voda ušla u većinu objekata.

Hidrometeorološki zavod Srbije izdao je uprozorenje u kome se navodi da se u zapadnoj Srbiji do utorka ujutru očekuje više od 60 milimetara padavina.

Usled naglog porasta vodostaja reka, kao i upozorenja RHMZ-a na obilne padavine danas i sutra, uvedena je vanredna odbrana od poplava na Vodnim jedinicama “Drina-Loznica”, “Kolubara-Valjevo”, “Zapadna Morava-Čačak”, i “Jasenica- Smederevska Palanka”.

Na slivovima Kolubare i Jadra s pritokama, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, kao i na gornjem toku Zapadne Morave tokom današnjeg dana i sutra vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa, a na Jasenici i Kubršnici sa dostizanjem upozoravajućih nivoa, saopšteno je iz “Srbijavoda”.

Kako se navodi u saopštenju, najavljene su značajne padavine koje mogu izazvati izlivanja i plavljenja na slivovima bujičnih tokova. Službe “Srbijavoda” i nadležnih vodoprivrednih preduzeća su na terenu i prate razvoj situacije, dodaje se.

Izvor: Tanjug, 021, nsuzivo
Foto: Pixabay