Početna Gradske teme O najavi da će dronovi čuvati “Soko” od kamenovanja: Od “nema potrebe”...

O najavi da će dronovi čuvati “Soko” od kamenovanja: Od “nema potrebe” do “dobra ideja”

0

Na učestala kamenovanja garnitura brzog voza “Soko” ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović najavio je da će problem rešiti nabavkom dronova koji bi pratili vozove.

Ova ideja izazvala je različite reakcije javnosti, mada svi osuđuju huligansko ponašanje onih koji su kamenovali vozove.

Predsednik Sindikata železničara Srbije, Dragan Ranđelović, smatra da – apsolutno nema potrebe da se nadgleda saobraćanje voza ‘Soko’ iz dronova da bi se sprečilo njegovo kamenovanje

Tehnički napredak je svakako nešto čemu treba težiti u svim segmentima, pa tako i na železnici, ali bi to u ovom trenutku predstavljalo veoma skupu investiciju. Problem kamenovanja vozova se može rešiti veoma jednostavno. Da bi se to ostvarilo potrebno je poboljšati organizaciju u segmentu nadzora nad prugom. Drugim rečima, organizacijom tog i svih drugih poslova na železnici treba da se bavi struka, a ne Ministarstvo saobraćaja. U konkretnom slučaju dovoljno je neznatno povećati postojeći kadar koji se bavi nadgledanjem pruga čime bi se efikasno sprečilo kamenovanje vozova. Naravno, potrebno je i da policija odgovorno obavlja svoj posao – ocenjuje on.

S druge strane, predsednik Sindikata železničkog saobraćaja Srbije “Nezavisnost”, Zoran Vučković, ističe da je jeftinije kupiti drona od štete od kamenovanja.

Sve što može na učinkovit način da spreči huligane da kamenuju vozove treba primeniti. Ako je dron to sredstvo koje će zaustaviti vandalizam, onda ga treba primeniti u praksi bez obzira što je to skupo. Mnogo je skuplja šteta koja nastaje zbog kamenovanja vozova nego što košta nabavka dronova. Dronovi su svakako efikasniji od kamera kada je reč o nadgledanju i svakako bi ih trebalo primeniti u konkretnom slučaju -napominje on.

Konsultant za investicije Mahmud Bušatlija u polušaljivom tonu poručuje da bi sam ministar trebalo da upravlja dronom.

To nije uopšte loša ideja. Ali s obzirom da se radi o visokoj tehnologiji predlažem da lično ministar upravlja dronom i da se iz prve ruke uveri ko kamenuje voz. Šalu na stranu, ne vidim zašto ministar uopšte komentariše to, zašto se prosto ne postara da se to ne dešava – poručuje on.

Ekonomista Danilo Šuković smatra da oni koji kamenuju voz zaslužuju “debelu kaznu”.

To što rade ti ljudi koji gađaju kamanjem voz je glupo i treba ih sankcionisati. Ko god to radi zaslužio je debelu kaznu. A što se tiče dronova, dokle ćemo ići, ako krenemo vozove da branimo dronovima. Valjda ova država ima neki način da se obračuna sa onima koji to rade. Valjda imaju kamere ili neki drugi način. U svakom slučaju to je tehnička stvar, mada mislim da se ovde više radi o zastrašivanju – zaključuje Šuković.

Izvor: 021.rs
Foto: pixaba,