Početna Gradske teme Obećanje dato Vučiću skratilo rok za arheološka iskopavanja u Novom Sadu

Obećanje dato Vučiću skratilo rok za arheološka iskopavanja u Novom Sadu

0

Za izvođenje zaštitnih arheoloških radova na trasi izgradnje dvokolosečne pruge na području Novog Sada biće izdvojeno gotovo 43 miliona dinara.

Radove će izdvoditi firma “Prima idea”, koja se jedina javila na tender Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Zanimljivo je da je rok za izvođenje arheoloških radova skraćen zbog obećanja koje je kineska kompanija dala Aleksandru Vučiću, ali i na sam zahtev predsednika države.

Tako izvođač ima rok od 120 dana za arheološka iskopavanja na području Novog Sada, Rumenke, Kisača, Čeneja i Stepanovićeva. Biće angažovani arheolozi, arhitekte, arhebiolozi, antropolozi, konzervatori, studenti, terenski radnici, kao i četiri terenska vozila.

Zavod za zaštitu spomenika je u dokumentaciji objasnio zašto je skraćen postupak javne nabavke i zašto su ubrzani arheološki radovi.

“Izvođač radova, China Railway International, skratio je rok za izvođenje radova za osam meseci i to je obećao predsedniku države. Samim tim se izmenila dinamika izvođenja radova, a rok za arheologiju je znatno ubrzan i smanjen”, navodi se u objašnjenju.

Dodatno su objasnili i da su sredstva dobili 16. januara, te da je sve urađeno po maksimalno ubrzanoj proceduri.

“I dalje je neophodno da se što pre počne sa arheologijom, jer su svaki dan veliki gubici za izvođača i (predstavljaju) pomeranje roka za izvršenje, koji je usklađen sa međunarodnim ugovorom sa Mađarskom, koja je sastavni deo ovog projekta”, navodi se u obrazloženju o korišćenju skraćenog postupak za javnu nabavku.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sredinom januara obišao je radove na izgradnji brze pruge između Novog Sada i Subotice. Kako su tada preneli mediji, radovi se odvijaju usporenije zbog toga što u okruženju ima arheoloških nalazišta.

Vučić je tada od predsednika Vlade Vojvodine Igora Mirovića zatražio da se arheološka iskopavanja i konzervacija lokaliteta ubrzaju kako radovi ne bi kasnili. Mediji su tom prilikom preneli i da su izvođači radova obećali da će pruga biti završena do kraja 2024. godine.

Ministar građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić rekao je početkom 2023. da bi brza pruga između Novog Sada i Subotice trebalo da bude gotova u avgustu 2025. Potom se dogodila Vučićeva poseta radovima, obećanje izvođača, a onda je i sam Vesić u sredu najavio da će pruga biti završena do kraja godine.

Izvor: 021.rs/Žarko Bogosavljević
Foto: 021.rs