Početna Gradske teme Obeležena 174. godišnjica Majske skupštine i proglašenja Srpske Vojvodine

Obeležena 174. godišnjica Majske skupštine i proglašenja Srpske Vojvodine

0

Svečanom akademijom sinoć je u Pokrajinskoj vladi obeležena 174. godišnjica održavanja Majske skupštine, na kojoj je 15. maja 1848. godine u Sremskim Karlovcima proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine.

“U istorijskom kalendaru našeg zajedničkog sećanja i poštovanja 15. maj je nezaobilazan dan, dan kada se srpski narod odlučio za put slobode, očuvanja sopstvene samobitnosti i jednakosti sa svim drugim narodima sa kojima je živeo – put Srpske Vojvodine”, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Srpsku Vojvodinu na Majskoj skupštini formirala je, kako je naveo, čvrsta volja naroda predvođena velikanima kao što su patrijarh Josif Rajačić, general Đorđe Stratimirović i Jovan Subotić, da bi ona 1860. godine bila formalno ukinuta, ali je ostala u srcu srpskog naroda.

Svetozar Miletić je, podsetio je Mirović, u decenijama koje su usledile, zajedno sa novom plejadom velikana poput Mihajla Polit-Desančića, Laze Kostića, Jovana Jovanovića Zmaja i Jaše Tomića, poveo narod u novu borbu za stara načela – načela jednakosti, slobode, ravnopravnosti i napretka za sve sa kojima je srpski narod tada živeo i danas živi na ovom prostoru, a kruna te borbe je odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

“Načela na kojima je formirana Srpska Vojvodina jesu načela na kojima se i danas zasniva život svih nas koji ovde živimo, a Vojvodina i naša Srbija su, za razliku od nekih prošlih godina, uprkos iskušenjima koja danas potresaju ceo svet, mesto ekonomskog prosperiteta. Ta i takva Vojvodina, čiji temelji sežu do 15. maja 1848, naš je zajednički cilj, odgovornost i obaveza i mi ćemo je baš takvu čuvati i sačuvati na načelima Svetozara Miletića i Jaše Tomića”, istakao je Mirović.

Mirović je na svečanoj akademiji uručio pokrajinska priznanja u oblasti nauke “Milutin Milanković” i u oblasti umetnosti “Pavle Jovanović” ovogodišnjim laureatima – prof. dr Momiru Mikovu, odnosno Gordani Đurđević Dimić.

Uoči akademije, u Skupštini Vojvodine otvorena je spomen-soba posvećena najznačajnijim događajima i ličnostima današnje AP Vojvodine. Otvaranje spomen-sobe finansirala je Pokrajinska vlada.

Izvor: 021.rs
Foto: Pokrajinska vlada