Početna Gradske teme Obnova reni bunara na Ratnom ostrvu

Obnova reni bunara na Ratnom ostrvu

0

Posle dugo vremena obnavljaju se reni bunari na Ratnom ostrvu, koji predstavljaju najveće izvorište pijaće vode za Grad Novi Sad.

Ovi bunari su do sada davali oko 40 litara vode u sekundi, a po završetku radova davaće 120 litara vode u sekundi. Vrednost ove investicije je 85 miliona dinara, a radovi će biti završen krajem jula i početkom avgusta.

– Naš najveći zadatak jeste da konačno vratimo u funkciju bunare na Štrandu, koji ne rade 12 godina. Ukupno imamo šest bunara i vreme je da ih Grad u saradnji sa „Vodovodom“ rekonstruiše. Kada realizujemo planirane investicije, Novi Sad ne bi trebalo da ima bilo kakve poteškoće sa vodosnabdevanjem, bez obzira na spoljašnje okolnosti, temperaturu i potrošnju – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prilikom obilaska radova.

Direktor „Vodovoda i kanalizacije“ Gvozden Perković kaže da je cilj da se širi mreža izvorišta u Novom Sadu.

– Od početka 2021. godine planiramo da obnovimo jedan bunar na Štrandu koji bi davao novih 100 litara vode, jer bismo onda bili sigurniji u slučaju kvarova. Da bismo obnovili bunar na Štrandu, neophodno je da saniramo kanalizaciju na Limanu i tu imamo projekat sa građevinskom dozvolom u vrednosti od preko dve milijarde dinara – istakao je Perković.

Izvor: novisad.com
Foto: Grad Novi Sad