Početna Gradske teme Osnovna škola “Prva vojvođanska brigada” dobija lift za decu sa invaliditetom

Osnovna škola “Prva vojvođanska brigada” dobija lift za decu sa invaliditetom

0

prva_vojvodjanska_brigada_nase

Osnovna škola “Prva vojvođanska brigada” prva je škola u Novom Sadu koja će imati lift za decu sa invaliditetom. U ovoj školi na Novom naselju danas je potpisan ugovor sa Ambasadom Češke, čime je i zvanično započet ovaj projekat podrške i pomoći osobama sa invaliditetom.
“U školi imamo dvoje učenika u invalidskim kolicima, oboje idu u treći razred i odlični su učenici. Trenutno su zbog njihovog stanja njihovi razredi smešteni u prizemlje, ali ideja nam je da ta deca od petog razreda mogu potpuno samostalno da odlaze u kabinete na drugom spratu, kako se ne bi izdvajala od ostalih drugara”, objasnio je direktor ove škole Dušan Kosanović.
On je naveo da u školi ima dvadesetak dece sa invaliditetom, među kojima su i slepa i slabovida deca, kojima će takođe ovaj lift dosta pomoći u kretanju po školi.
“Iako je Grad prepoznao da smo škola koja može da pruži dobre uslove za decu sa invaliditetom, ipak moram da istaknem da država jako malo ulaže u adaptaciju škola kako bi bile što bolje opremljene kako knjigama tako i pomagalima koja bi olakšala deci sa različitim invaliditetima da lakše pohađaju školu”, rekao je Kosanović.
U “Prvoj vojvođanskoj brigadi” učenici su napravili i priredbu, kako bi se predstavili ambasadorki Češke Ivani Hlavsovoj.

“Uvek nam je drago kad god možemo da pomognemo Srbiji i srpskoj deci. Ovaj projekat neće pomoći samo mališanima sa invaliditetom, nego i ostaloj deci u ovoj školi, koja će još bolje naučiti da pomažu svojim drugarima i prihvate njihovu različitost”, rekla je ambasadorka.
Vrednost lifta, odnosno hidraulične platforme koju je donirala Ambasada Češke je 10.000 evra. Očekuje se da će radovi početi uskoro, kada se završe sve potrebne javne nabavke, a sam lift bi trebalo da bude gotov za narednu školsku godinu.
Inače, ovo je prva zvanična poseta ambasadorke Češke Vojvodini i Novom Sadu. Ambasadorka Ivana Hlavsova će se danas sastati sa Bojanom Pajtićem, predsednikom vojvođanske vlade.

Autor: Gordana Ćosić, 021.rs