Početna Gradske teme Otvoren nov objekat Svratišta za decu ulice

Otvoren nov objekat Svratišta za decu ulice

0

svratiste3 3novembar

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa direktorom Centra za socijalni rad Grada Novog Sada Nenadom Draškovićem prisustvovao otvaranju novog Svratišta za decu ulice koje se nalazi na Bulevaru oslobođenja br. 39 u Novom Sadu. Otvaranju su prisustvovali i korisnici Svratišta, kao i koordinatorka Svratišta za decu ulice Daliborka Batrnek-Antonić i ekipa emisije „Državni posao“. Svratište, koje se od svog osnivanja nalazilo na Bulevaru oslobođenja br. 28, od sada će biti na novoj adresi u tri puta većem prostoru renoviranom upravo za tu namenu, odnosno za boravak dece uključene u život i rad na ulici, uzrasta od četiri do 19 godina.

Činjenica je da Grad Novi Sad, s obzirom na broj stanovnika, ima potrebu da organizuje rad Svratišta za najmlađe sugrađane, ali na sreću, Grad ima i sjajne ljude, institucije, pojedince i privatne kompanije, koji su se udružili da ono bude daleko lepše i uslovnije nego što je to ranije bilo. U pitanju je tri puta veći, komforniji i uređeniji prostor koji je deci u potpunosti na raspolaganju. Hvala koordinatorki Svratišta, Centru za socijalni rad, Gradskoj upravi za socijalnu i dečju zaštitu, našim prijateljima iz emisije „Državni posao“, privatnim kompanijma i svima onima koji su pomagali da dođemo do ovog prostora. Da nije bilo svih njih, zajedničkog nastupa i partnerskog odnosa, ovaj poduhvat ne bi bio u ovoj meri uspešno realizovan, na radost mališana kojima bar delimično nadoknađujemo ono što im fali u svakodnevnom životu. Nebežeći od ponekad surove svakodnevice, Grad i na ovaj način pokazuje solidarnost sa svim svojim sugrađanima, a Novosađani da imaju veliko srce – rekao je gradonačelnik i dodao da se nada da će deca koja će dolaziti u Svratište imati od sada bolje uslove i da će uživati u raznovrsnim aktivnostima.

svratiste5 3novembar

Direktor Centra za socijalni rad Grada Novog Sada Nenad Drašković rekao je da se Svratište sada nalazi u potpuno renoviranom prostoru, adaptiranom u celosti u skladu sa potrebama dece i za sprovođenje stručog rada.

Pre samo godinu dana, sudbina Svratišta bila je neizvesna, jer je ono funcionisalo kao usluga nevladinog sektora, a zahvaljujući razumevanju gradonačelnika Vučevića, doneta je odluka da Grad preuzme brigu o njemu. Od danas Svratište za decu ulice izgleda kao parče Skandinavije spušteno u naš grad – rekao je Drašković.

Koordinatorka Svratišta za decu ulice Daliborka Batrnek-Antonić rekla je da su nakon pet i po godina postojanja Svratišta, zahvaljujući spremnosti Grada da preduzme odgovornost za najranjivije članove društva, stvoreni uslovi za stabilan i kvalitetan rad.

Hvala svima koji su učestvovali u ovom poduhvatu, prvenstveno Gradu na odličnom partnerskom odnosu i na tome što su imali obzira i sluha za potrebe i interes dece ulice – rekla je Daliborka Batrnek-Antonić i posebno se zahvalila Novosađanima koji godinama donose odeću i slatkiše za decu, a koji sada to mogu da čine i na novoj adresi Svratišta.

Osnovni cilj Svratišta jeste da se deca uključena u život i rad na ulici osnaže i da im se pruži siguran prostor u kojem će moći da zadovolje neke od osnovnih potreba, kao što su potreba za sigurnošću, za hranom, ličnom higijenom, potreba za različitim informacijama, učenjem životnih veština, kao i psihosocijalnom podrškom. Grad Novi Sad je preuzeo finansiranje rada Svratišta za decu ulice, čime se osigurao njegov opstanak, jer je isti bio doveden u pitanje napuštanjem projekta od strane donatora. Pored toga, JP „Poslovni prostor“ obezbedilo je uslovniji i veći objekat za tu namenu, tako da će deca u njemu od sada boraviti u boljim uslovima.

Autor i foto: NsHronika.rs