Početna Gradske teme Parking kod Najlon pijace godinama neuređen i pun smeća

Parking kod Najlon pijace godinama neuređen i pun smeća

0

Zbog čega je poligon za obuku vozača, koji je ujedno i parking kod Najlon pijace godinama neuređen i zašto se sa tog prostora smeće neredovno odnosi, pitanja su naših gledalaca za nadležne službe. Njima smo i mi postavili ista pitanja u nadi da će taj problem uskoro biti rešen.

„Da li život u smeću u ovom delu Novog Sada zavređuju pre svega oni koji žive ovde, zatim oni koji koriste ovu površinu kao ulicu, parking i poligon, a na kraju krajeva i polaznici auto-škola? Oni za polaganje B kategorije izdvajaju skoro 100.000 dinara“.

Nekultura brojnih prodavaca pa i posetilaca Najlon pijace uz inertnost nadležnih dovodi do ovakvih slika, premda i uticaj vetra u nanošenju smeća ne bi trebalo zanemariti.

„To je naša kuća, niti ima toaleta za ove što obučavaju, skupljaju se ovde, ja ne mogu da se svađam, a to nije sada ovih godinu dana, to je već godinama“, rekla je Zora Bačkalić.

„Jednom godišnje se očisti pred Vidovdan 28. juna kada Mesna zajednica slavi, tada se očisti čak i parking i onda se nađe čak i Gradsko zelenilo kada pokosi travu“, napomenula je Ljiljana Tadić.

Svojevremeno u opremanju poligona pa i sada u odnošenju smeća povremeno učestvuju i auto-škole, jer uslovi za obuku nisu na zadovoljavajućem nivou.

“Da li ste došli kao kandidat na polaganje ili kao posetilac Najlon pijace vi nemate ni jednu kantu za smeće i nemate ni jedan kontejner. Odnosno iza nas imamo gomilu kontejnera koji su u žici , zaključani i pristup njima je onemogućen“, rekao je predsednik Udruženja auto-škola Novog Sada Milan Mudrinić.

Kako kažu u „Čistoći“, oni nisu zaduženi za poligon, osim kada sa njega po nalogu nadležne službe odnose divlje deponije.

„Angažovani smo od strane nadzornog organa ili Komunalne inspekcije, a sam prostor treba da održava drugo javno preduzeće zaduženo za uslugu naplate parkiranja“, kazala je Danijela Jankov iz JKP „Čistoće“.

„Naši ljudi izlaze i čiste taj prostor, a mi nismo preduzeće koje je adekvatno opremljeno, ali se sav sitan otpad, kao papriri ukloni svake nedelje. Problem je taj malo veći otpad, sve ono što oni ostave za sobom“, napomenuo je Radovan Jeknić iz JKP „Parking servis“.

U svom lancu nadležnosti ispadne da svako po nešto radi, ali bez krajnjeg rezultata, a to je čist poligon. Možda u tome od značaja može da bude i priliv novca od parkiranja vikendom, a to je prema našim procenama oko 300.000 dinara mesečno. Da bi ovaj prostor trebalo da bude uređeniji slažu se i u Gradskoj upravi, koja je pre 25 godina izdala rešenje auto-školama za korišćenje poligona.

„Rešenje koje smo izdali da se tu nalazi poligon za naše buduće vozače i da je tu parking, što se tiče Gradske uprave za saobraćaj i puteve mi tu završavamo celu priču“, kazao je načelnik gradske uprave za saobraćaj i puteve Đorđe Basarić.

Pored apela da se ne baca smeće kako ko i gde stigne, ostaje nada, ali i obaveza nadležnih da pronađu sistemsko rešenje koje bi se bez izuzetka primenjivalo.

Izvor: RTV
Foto: Printscreen RTV