Početna Gradske teme Pedijatri: Zbog manje vakcinacije dece moguća epidemija morbila

Pedijatri: Zbog manje vakcinacije dece moguća epidemija morbila

0

Udruženje pedijatara Srbije upozorilo je da smanjenje stope obuhvata dece obaveznom vakcinacijom tokom pandemije koronavirusa preti da izazove epidemiju morbila i novu ozbiljnu zdravstvenu krizu. To udruženje smatra da to može da ugrozi živote dece u većoj meri nego korona.

Udruženje pedijatara je navelo da je stopa obavezne vakcinacije u Srbiji opala za 25 do 30 odsto i upozorilo da deca, zbog potencijalne epidemije morbila, mogu postati najveća kolateralna šteta pandemije koronavirusa.

– Postoji ozbiljan rizik da, ako se ovaj trend nastavi, i tokom epidemije kovid 19 imamo epidemiju bolesti poput morbila. Ovo bi bio tragičan poraz javnog zdravstva i medicinske struke uopšte u Srbiji, i nedopustiva regresija – navodi se u saopštenju i dodaje da bi to bio tragičan poraz javnog zdravstva i medicinske struke uopšte u Srbiji, i nedopustiva regresija.

Predsednik udruženje Georgios Konstantinidis je ukazao da su morbile izuzetno zarazna bolest i da svaki obuhvat vakcinacijom manji od 95 odsto predstavlja veliki rizik za izbijanje epidemije.

– U ovom trenutku smo relativno zaštićeni merama i smanjenih kontakata zbog pandemije kovida-19 i smanjenom cirkulacijom svih uzročnika zaraznih bolesti u svim kategorijama stanovništva, pa i medju decom – ocenio je Konstantinidis i upozorio da se situacija pogoršava sa dužinom trajanja pandemije i smanjenjem broja imunizovane dece, a poseban rizik biće otvaranje vrtića i škola u punom obimu.

Aktuelno smanjenje obuhvata vakcinacijom posledica je, kako je naveo, manjim delom objektivnih okolnosti i smanjene dostupnosti preventivne zdravstvene zaštite u pojedinim delovima sistema, ali i nedovoljne informisanosti i straha roditelja od odlaska u domove zdravlja i delovanja antivakcinalnog lobija.

Udruženje pedijatara Srbije se početkom februara ove godine pridružilo akciji Evropske pedijatrijska akademije i u tom smislu i ovim upozorenjem apeluje na nastavak i poboljšanje postotka obavezne vakcinacije u Republici Srbiji.

– Udruženje pedijatara Srbije snažno zagovara kontinuitet vakcinalne rutine i u vreme kovid pandemije, podstiče pedijatre da zastupaju naučno proverene i nedvosmislene stavove o koristima vakcinacije, apeluje na roditelje da ne oklevaju sa obaveznom imunizacijom i zalaže se za nultu toleranciju prema antivakcinalnim stavovima – navodi se u saopštenju Udruženja.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay