Početna Gradske teme Pet godina rada Sekcije prve pomoći

Pet godina rada Sekcije prve pomoći

0

Na Medicinskom fakultetu proslavljeno je pet godina od osnivanja studentske Sekcije prve pomoći.

Kako je za „Dnevnik” rekao predsednik sekcije Dragan Bijelić, kroz programske aktivnosti koje se realizuju uspeli su da znatno doprinesu akademskom usavršavanju studenata tog fakulteta.

“Ovaj dan je izuzetno važan za nas, s obzirom na to da smo, kao jedna studentska priča, za sve ovo vreme uradili zaista mnogo toga, te postali prepoznatljivi i jedinstveni na teritoriji cele Republike Srbije”, rekao je Bijelić i dodao:“Posebno bih istakao činjenicu da smo tokom rada obučili više od 700 studenata našeg fakulteta. Imamo 45 aktivnih članova, 30 edukatora, 15 instruktora, a desetak članova Alumni kluba kog čine doktori medicine bili su naši polaznici. U pandemiji koronavirusa poklonili smo 3.000 časova volonterskog rada, pokazavši time snagu i spremnost studenata da pomognu svojim učiteljima i lekarima u borbi protiv te pošasti i dokazavši da ljubav prema čoveku nema premca.”

Prema njegovim rečima, projekat na koji su mnogo ponosni jeste javno-zdravstvena kampanja „Spasi me”, pokrenuta u aprilu. Realizovana su tri javna časa, sa ciljem da obuče što veći broj građana u osnovama pružanja prve pomoći, ali i u pravilnom izvođenju kardiopulmonalne reanimacije, uz upotrebu AED uređaja, prilikom naglog srčanog zastoja. “Više od 2.000 Novosađana je učestvovalo na tim časovima, a ono što možemo reći sa terena jeste da shvataju važnost ove teme i žele da se edukuju u tom domenu”, priča naš sagovornik, dodajući da je izuzetno ponosan na tu činjenicu.

Sav rad i trud, kaže, ostavljaju u legat budućim generacijama, kako bi nastavili tamo gde će sadašnji članovi stati i kako bi na postavljenim temeljima unapređivali sekciju, koja ima velik potencijal da preraste sadašnje okvire.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Dnevnik.rs