Početna Gradske teme Podmlađivanje krošnji topola na parkingu kod Štranda

Podmlađivanje krošnji topola na parkingu kod Štranda

0

Stručnjaci Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu izvršili su zdravstveni pregled 29 stabala topola na parkingu kod Štranda. Konstatovano je da je reč o topolama starosti iznad 60 godina kojima zbog starosti treba treba oblikovati krošnju, kako bi se izbeglo da pri udarcima vetra dođe do opasnosti po ljude ili oštećenja imovine Novosađana.

Ujedno, stablima bi se oblikovanjem krošnje produžio život, jer bi došlo do podmlađivanja i povećanja izdržljivosti grana. Stabla su analizirana vizuelno i specijalnim aparatom rezistografom.

U Izveštaju se konstatuje da su u pitanju evroameričke topole (Populus euamericana) koje su stvorene ukrštanjem domaće i američke crne topole.

“To znači da se težilo stvaranju klonova koji u kratkom vremenskom periodu (optimalno do/oko 30 godina) produkuju drvnu masu potrebnu drvnoj industriji. Nerealno je od ovakvih klonova očekivati dug životni vek i spor rast, uz obrazovanje kompaktne krošnje i sl. – što bi bile neke od osobina drveća pogodnog za sadnju u urbanim sredinama. Kratak uzgojno-proizvodni ciklus ili relativno kratak životni vek (ophodnja od oko 30 god), nepovoljni stanišni uslovi u urbanoj sredini, česta povređivanja nadzemnih i podzemnih delova stabala i sl. dovode do fiziološkog slabljenja stabala koja postaju pogodna za naseljavanje štetnih organizama, posebno gljiva truležnica (poput jablanovače Agrocybe aegerita i Fomes fomentarius) koje su registrovane na određenom broju stabala”, istakao je direktor Instituta za nizijsko šumarstvo prof. dr Saša Orlović.

Utvrđeno je da na 10 stabala postoje sekundarne grane jačih dimenzija, koje, usled jakog vetra ili oluje, mogu da se lako odvoje (otcepe) od debla, što predstavlja opasnost po korisnike parkinga. Na granama su konstatovane i rak rane (slične oštećenjima koje izaziva bakterijski rak topola) kao i pojava da se u ovim zonama grane lako lome pri jačem vetru.

“Predlažemo da se grane oblikuju skraćivanjem na 0,5 m do 1 m od debla tako da se formira simetrična krošnja. Težiti ka tome da se grane režu neposredno iznad prvih račvi čime se stvaraju rezovi manjih dimenzija. Prereze je u cilju prevencije i zaštite od insekata i gljiva truležnica potrebno premazati fitobalzamom. Tokom orezivanja grana ukloniti sve trule i suve delove stabala i grana, a orezivanje je najbolje izvršiti u vreme mirovanja vegetacije. Na nekoliko stabala postoje mehanička oštećenja koja treba obraditi, premazati fitobalzamom, a šupljine sanirati, ispuniti betonom ili sličnim materijalom”, navodi se u mišljenju stručnjaka Instituta.

Izvor: RTV.rs
Foto: RTV.rs/Aleksandar Galić