Početna Gradske teme Uručeni sertifikati iz oblasti starih zanata

Uručeni sertifikati iz oblasti starih zanata

0

Polaznicima obuke u oblasti starog zanatstva i umetničkih zanata juče su dodeljeni sertifikati u prostorijama Udruženja samostalnih zanatlija Novog Sada.

Predsednik tog Udruženja Slavko Novaković rekao je da je bilo 72 polaznika, koji su se oprobali u nekim od osam ponuđenih zanata, od keramičara i tkalja preko oštrača i drvoprerađivača.

“To je velik podstrek kako za nas, tako i za Grad, Pokrajinu, ali i samu Republiku, jer će sutra ti ljudi otvoriti svoju zanatsku radnju, što znači da više neće biti u grupi nezaposlenih”, istakao je Novaković. “Kada dobiju sertifikat, to im veoma pomaže da pokupe i neki dinar koji se dodeljuje za samozapošljavanje. Zanat je predivan. Trudimo se da posećujemo škole i mladima objasnimo šta sve postoji od zanata, koliko mogu da zarade i slično. Novi Sad je bio zanatski grad, danas je industrijski i univerzitetski, a ja se kao predsednik udruženja, zajedno sa svim članovima, trudim da vratimo bar deo onog zanata koji je nekada bio i koji će, siguran sam postojati.”

Načelnik Gradske uprave za privredu Saša Milinović kazao je da Grad Novi Sad preko Gradske uprave za privredu od 2009. godine finansira zanatlije i Udruženje zanatlija Novog Sada. Prošle godine su imali priliku da iz suficita od milion i po dinara, koje odvajaju godišnje za tu aktivnost, dodaju još dva miliona, tako da su lane faktički odvojili tri i po miliona. Dodeli sertifikata prisustvovao je i načelnik Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranju karijere u Filijali za zapošljavanje Novi Sad Dušan Marjanović, koji je istakao da je njihov zadatak bio da regrutuju zainteresovane za obuke.

Mihailo Gernač inače je završio Akademiju umetnosti na smeru vajarstvo, ali je želeo dodatno da nauči modelovanje u porcelanu, odnosno porcelanskoj glini.

“Naučio sam kako se peče glina, njenu obradu i glaziranje”, priča Gernač, dodajući da bi jednog dana voleo da otvori zanatsku radionicu. “Imam početno znanje, a ovde sam probao nove poduhvate koji se ne praktikuju na Akademiji, kao, na primer, pravljenje posuda za izlivanje i utiskivanje porcelana i glaziranje koje se ne radi na Akademiji.”

Izvor: Dnevnik.rs/I. Bakmaz
Foto: Dnevnik.rs/Vanja Fifa