Početna Gradske teme Podsticajna podrška državnih institucija pčelarstvu u Vojvodini

Podsticajna podrška državnih institucija pčelarstvu u Vojvodini

0

 

U Privrednoj komori Vojvodine održan je skup na temu “Mere podrške za sufinansiranje investicija za pčelarstvo u Vojvodini” na kojem je istaknut značaj državnih podsticaja toj oblasti agrara, koja poslednjih godina beleži tendenciju rasta i razvoja. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu opredelio je sredstva u iznosu do 25 miliona dinara za podršku pčelarskoj proizvodnji u Vojvodini.

Zavidne rezultate u toj grani poljoprivrede ostvaruju vojvođanski pčelari koju ukazuju na značaj podsticajne podrške državnih institucija, a imaju i predloge da se sredstva uvećaju za pčelarstvo.

U 2016. godini imali smo 5 miliona dinara, sada imamo 25 miliona dinara. Zadovoljni smo, ali uvek može biti bolje i više, jer 3.000 pčelara ima u Vojvodini, prema tome ovai sredstva bi mogla biti i veća što se tiče nas pčelara -, kazao je Radomir Vlačo, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

Sekretar Udruženja poljoprivrede PKV, Mladen Petković, rekao je da održavanje ovakvog tematskog skupa ima višestruk značaj i da pčelari u Vojvodini treba da koriste sredstva koja opredeljuju državne institucije.

Poljoprivredni proizvođači u Vojvodini imaju privilegiju da koriste dva izvora finansiranja. To je Pokrajinski i Republički nivo i oni su u toj prednosti u odnosu na kolege iz Centralne Srbije i izuzetno je važno da koriste sva sredstva koja im stoje na raspolaganju kako bi unapredili svoju poljoprivrednu proizvodnju -, rekao je Petković.

Ljiljana Petrović, pomoćnica Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu za ruralni razvoj pojasnila je uslove Konkursne linije namenjene unapređenju pčelarstva u Pokrajini.

Izvor: RTV.rs
Foto: Pixabay