Početna Gradske teme Pokušaji opstrukcije protesta advokata u Novom Sadu: Sa lažnih mejlova stizale poruke...

Pokušaji opstrukcije protesta advokata u Novom Sadu: Sa lažnih mejlova stizale poruke o otkazivanju

0

Advokatska komora Vojvodine potvrdila je da će se danas, 21. marta, organizovati protest ispred zgrade suda u Novom Sadu.

Prethodnih dana advokatima su sa lažne mejl adrese, u ime Advokatske komore Vojvodine, stizale poruke da je otkazan protest koji organizuju zbog napada na kolegu Božidara Beronju.

“Organizovanje protesta vam potvrđujemo zbog poplave lažnih imejl poruka kojima se šire dezinformacije i kojima se tvrdi da je protest otkazan. Protest nije otkazan i neće biti otkazan. Pozivam vas da dođete na protest, da iskažemo naše nezadovoljstvo napadima na advokate i nerešenjem tih napada i da tako iskažemo solidarnost sa kolegom Božidarom Beronjom i svim drugim advokatima koji su žrtve nasilnika”, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Advokatske komore Vojvodine.

Koordinator protesta i član Upravnog odbora Advokatske komore Vojvodine Srđan Gligorić kaže da su poruke stizale sa tri lažna mejla, a nepoznati počinioci su se predstavljali kao Božidar Beronja, Advokatska komora Vojvodine, te kao urednik internet sajta komore.

“Imamo nezvanična razmišljanja o tome od koga bi to moglo da stiže, ali nemamo pokazatelje za to. Izvestićemo odeljenje za visokotehnološki kriminal da istraže ove slučajeve i ko se to lažno predstavlja. Ovi mejlovi su, nažalost, plod i posledica jednog govora mržnje koji se plasira u javnom diskursu i koji nas sve truje, koji podstiče nasilje i napade na advokate. Kao društvo smo došli do te tačke da jedan profesionalni skup, koji nema nikakve političke pretenzije, biva ometan. To je posledica jednog strašnog govora mržnje i mi ćemo tražiti da se prestane sa tim, da se ljudi okupe i solidarišu, to je najvažnija poruka današnjeg okupljanja”, poručuje Gligorić.

Advokat Božidar Beronja, koji je napadnut 10. marta, tokom vikenda obavestio je javnost da je policiji prijavio zloupotrebu njegovih podataka budući da je nepoznata osoba u njegovo ime kod njegovih kolega širila dezinformacije.

Nepoznata osoba je u njegovo ime na mejling listu advokata, sa lažnog mejla, poslala obaveštenje koje nije istinito. U tom mejlu se navodi da on poziva kolege da ne prisustvuju protestu koji organizuje Advokatska komora Vojvodine ispred zgrade suda u Novom Sadu, jer su počinioci napada na njega privedeni.

Podsetimo, povodom napada na Beronju, Advokatska komora Vojvodine saopštila je da su ga napala dvojica nepoznatih počinilaca koji su mu naneli telesne povrede. Kako su naveli, korišćena su sredstva koja ukazuju na to da je napad unapred pripremljen.

“Najoštrije osuđujemo ovaj čin, ukazujemo na veliku društvenu opasnost izvršenja krivičnih dela na štetu advokata i na neophodno angažovanje svih resursa države za zaštitu učesnika u pravosudnom sistemu”, naveli su u AKV nakon napada.

Izvor: 021.rs/Zoran Strika
Foto: 021.rs