Početna Gradske teme Povećava se dozvoljena spratnost: Značajne izmene urbanističkog plana Novog Sada

Povećava se dozvoljena spratnost: Značajne izmene urbanističkog plana Novog Sada

0

Novi Sad izgradnja  (3)

Gradska vlast u Novom Sadu bezobzirno je ponizila Skupštinu grada – naveo je GO DS na početku poslednje sednice u ovom sazivu.

Kako kažu u novosadskoj opoziciji, odbornike koji su došli na sednicu gradskog parlamenta na stolu je dočekao obiman pisani materijal za više od 20 tačaka dnevnog reda, za koje odbornici DS nisu znali da će biti predložene.

Do poslednjeg trenutka su krili stvarni dnevni red sednice kako bi odbornike doveli u ponižavajuću situaciju da se izjašnjavaju o izmenama urbanističkih planova koje praktično nisu ni videli, a koje u potpunosti menjaju postojeći izgled Novog Sada. Odluke koje gradska vlast danas pokušava da nametne najvišem predstavničkom domu svih građana Novog Sada suštinski su pisali investitori bliski vlasti koji zidaju stambene zgrade, a samo formalno i stručne službe gradske uprave – poručuju iz DS-a.

Ocenjuju da su predložene odluke zapravo detaljan spisak ispunjenih želja investitora koji traže povećanje dozvoljene spratnosti i površine objekata, te ukidanje ili umanjenje obaveza koje imaju u vezi s prostorom za parkiranje i drugim obavezama.

To se najbolje vidi iz odluka o povećanju spratnosti objekata na početku Ulice braće Ribnikar, gde će ubuduće moći da se dižu zgrade visoke 12 spratova, kao i u bloku u ulici Branka Bajića, gde se dozvoljava gradnja do devet spratova. Inače, nov urbanistički plan bloka u Ulici Branka Bajića dostavljen je Skupštini grada čak sat vremena posle početka sednice. Takođe, za sednicu su predložene dve različite odluke o izmenama istog urbanističkog plana – navode u novosadskom odboru Demokratske stranke.

Kandidat DS za gradonačelnika Veljko Krstonošić ocenio je za skupštinskom govornicom kako današnja sednica predstavlja nezapamćen skandal, zbog čega je zatražio i njen prekid. Skupštinska većina je taj predlog odbila.

Izvor: 021.rs
Foto: Galens