Početna Gradske teme Preminuo Lemi Posavec, poznati novosadski kolekcionar oldtajmera

Preminuo Lemi Posavec, poznati novosadski kolekcionar oldtajmera

0

Poznati kolekcionar oldtajmera Milan Lemi Posavec preminuo je u nedelju uveče, 28. marta, u 70. godini života.

Kako je preneo portal vrelegume.rs, napustio nas je jedan od stvaralaca domaće oldtajmer scene.

Kao tinejdžer biva neizlečivo zaražen automobilizmom, a posebno je voleo one marke “opel”.

Bavio se različitim zanimanjima, od auto-škole, preko suvlasnika picerije, do uspešnog privrednika. Tokom devedesetih počinje da nabavlja automobile iz svoje omiljene epohe 1960–1975. i da ih restaurira uhlebljujući majstore na potezu od Subotice do Zemuna.

Najčešće su to bili “opeli” iz šezdesetih, a posebno “kadett B”, koji je posedovao praktično u svim postoječim karoserijskim izdanjima. Naročito je bio ponosan na raritet iz generacije “kadett C – aero”.

U tom periodu počinje da organizuje i skupove oldtajmera, te da povezuje ljude.

“Prošavši kao mehaničar sve automobile iz omiljenog mu perioda, u svakom trenutku, znao je sve njihove posebnosti, a što se tiče, tehničkih karakteristika, performansi, pa i njihovih cena u Nemačkoj iz recimo neke 1972. Dokazao je da poseduje fotografsku memoriju, stranica stručnih časopisa koje za četiri decenije sakupio više hiljada primeraka”, piše portal Vrele gume.

Sa sinovima Ivanom i Tihomirom osnovao je klub “Diplomat Classic”, iz kog su proistekla mnoga uspešna udruženja ljubitelja istorijskih “opela”.

Od njega se oprostilo i Udruženje “3D svet”, kojem je cilj očuvanje Petrovaradinske tvrđave, navodeći da je Lemi u svojoj mladosti izmislio i opasnu igru “Zid smrti”, koja se vozila po bedemima Heksagona, a u kojoj niko nije nastradao.

Izvor: Vrele gume, 021.rs
Foto: Printscreen