Početna Gradske teme Preminuo novosadski akademik Milorad Radovanović

Preminuo novosadski akademik Milorad Radovanović

0

Redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i potpredsednik Ogranka SANU u Novom Sadu Milorad Radovanović preminuo je u 73. godini, saopštila je SANU.

Bio je jedan od najznačajnijih srpskih lingvista koji je dao veliki doprinos u proučavanju sociolingvistike, sintakse i semantike, kao i u oblasti planiranja jezika.

Radovanović je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, magistrirao dve godine kasnije na Filološkom fakultetu u Beogradu, a doktorsku tezu iz oblasti sintakse i semantike odbranio je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Specijalizaciju iz semiotike završio je na Univerzitetu Južne Floride i Letnjem lingvističkom institutu Lingvističkog društva Amerike na Floridi 1975. godine.

Bio je redovni profesor opšte lingvistike na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu od 1986. do 2015. godine, kada se penzionisao. Kao gostujući profesor predavao je na evropskim i američkim univerzitetima i uJapanu i učestvovao je po pozivu na brojnim međunarodnim naučnim konferencijama širom sveta.

Za dopisnog člana SANU izabran je 2003, a za redovnog 2012. godine. Pored obavljanja funkcije potpredsednika Ogranka SANU u Novom Sadu, Radovanović je bio član i predsednik Odbora SANU za Savremeni srpski jezik u svetlu savremenih lingvističkih teorija.

Izvor: FoNet
Foto: SANU