Početna Gradske teme Prihodi budžeta Novog Sada ispod plana, potrošnja još manja

Prihodi budžeta Novog Sada ispod plana, potrošnja još manja

0

U novosadski budžet se tokom prvih šest meseci ove godine slilo manje novca nego što je bilo predviđeno, ali to nije ozbiljnije omelo finansiranje Grada, jer je potrošnja bila još manja.

Kako se navodi u izveštaju koji ide pred odbornike, u prvih šest meseci ove godine trebalo je da se u gradsku kasu slije 15,3 milijarde, ali je leglo samo 13,7 milijardi, u šta se računa i deo suficita od preko tri milijarde dinara. Međutim, manjak prihoda nije bio problem za lokalnu vlast, jer su upotrebili tek 8,1 milijardu dinara, što je samo 53 odsto planirane potrošnje za prvih šest meseci.

Većina utrošenog novca nije otišla za kapitalna ulaganja, nego za plate i slične troškove, čak 80,8 odsto, odnosno oko 6,6 milijardi dinara, a tek 17 odsto utrošeno je za investicije.

U izveštaju se navodi da je milijarda i po upotrebljena za plate, za razne usluge 1,1 milijarda, isto toliko su bila transferna sredstva od Republike ka obrazovnim i drugim ustanovama (tu spada 135,3 miliona za pripreme EPK2021), subvencije komunalnim preduzećima su iznosile 566 miliona, dotacije NVO 517,5 miliona, od čega je najveći deo – 130,2 miliona išao za OPENS itd. Svi ovi troškovi su takođe realizovani ispod prvobitnog plana.

U obrazloženju izveštaja budžeta manjak potrošnje se pretežno pravda neizvršenim javnim nabavkama i time što će poslovi koji su započeti biti plaćeni tek u drugoj polovini godine, nakon što budu realizovani. S druge strane, nema posebnog obrazloženja zašto ima manje prihoda, mada se iz tabela vidi da je naplata poreza visoka (90% u proseku), ali da zaostaju drugi prihodi, kao što su transferi od drugih nivoa vlasti ili prodaja imovine i zemljišta.

Dodajmo i da je ceo ovogodišnji budžet grada 26,3 milijarde dinara.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay