Početna Gradske teme Prihvatilište u Futogu uskoro dobija nadogradnju postojećeg objekta

Prihvatilište u Futogu uskoro dobija nadogradnju postojećeg objekta

0

starost

Prihvatilište za odrasla i stara lica u Futogu pri Gerontološkom centru Novi Sad bi uskoro moglo da dobije nadogradnju postojećeg objekta, a za izradu urbanističkog projekta, Grad je opredelio 300.000 dinara. Direktor Gerontološkog centra Dragan Milošević kaže da Prihvatilište trenutno raspolaže sa 36 ležaja od kojih je tokom letnjih meseci u proseku bilo zauzeto 32.

Podaci kojima raspolažemo nam već ukazuju na to da će u periodu zime ovaj kapacitet biti apsolutno nedovoljan. Zato nam je finansijska podrška od Grada i više nego značajna i daleko veći broj socijalno ugroženih osoba bez krova nad glavom će bar u zimskim mesecima moći da se smesti u toplom, dobije medicinski nadzor i hranu“, objasnio je direktor.

Postojeći kapacitet bi se nadogradnjom sprata i dogradnjom u prizemlju proširio za 24 kreveta. Kako kažu u Gerontološkom centru, broj socijalno ugroženih osoba se iz godine u godinu povećava i to je neminovnost koja čeka ovu ustanovu. Upravo zato će čak i povećani kapacitet vrlo brzo biti nedovoljan. Projektna dokumentacija bi trebalo da bude gotova već u novembru, a dalji tok radova zavisi od mogućnosti Grada.

U okviru ove ustanove, pored Prihvatilišta za odrasla lica u Futogu radi i Prihvatna stanica u Novom Sadu, koja služi da se socijalno ugrožene osobe bez krova nad glavom osveže i pojedu nešto, a tokom zimskih meseci i ugreju.
Svi koji dođu u Prihvatnu stanicu mogu da se okupaju, dva puta nedeljno dolazi frizer, a za jelo dobijaju sendviče. Takođe, mogu da igraju karte, šah, gledaju televiziju, i sve to pod nadzorom stručnih saradnika i zaposlenih. Ipak, ni u ovim prostorijama uslovi nisu idealni, pa su se zaposleni dogovorili da svoju prostoriju ustupe kako bi se dnevni boravak proširio.

Prosečno oko 40 ljudi dnevno prođe kroz Prihvatnu stanicu, a prosek njihovog zadržavanja je od dva do tri sata. U zimskim mesecima se produžava, dok je leti ovaj prosek znatno kraći.

Autor: Dnevnik