Početna Gradske teme Prijava protiv četvorice đaka: Vršnjačko nasilje u novosadskoj osnovnoj školi dobiće i...

Prijava protiv četvorice đaka: Vršnjačko nasilje u novosadskoj osnovnoj školi dobiće i sudski epilog

0

ThinkstockPhotos-511601930Vršnjačko nasilje u novosadskoj Osnovnoj školi “Branko Radičević” dobiće i sudski epilog. Policija je posle prikupljenih dokaza i obaveštenja, napisala krivičnu prijavu protiv četvorice učenika osmog razreda, a terete se za zlostavljanje i mučenje i nanošenje lakših povreda. Prijava je na dalje postupanje prosleđena Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, koje je, kako su nam potvrdili, obavešteno o događaju u ovoj osmoletki.

Protiv osmaka Z. M., D. R., B. K. i Đ. B. u školi se već vodi disciplinski postupak, koji će biti poktrenut i protiv njihove vršnjakinje koja je nemile scene snimala mobilnim telefonom. Slike iživljavanja su nekoliko dana bile i na drušvenim mrežama, a onda su uklonjene.

Zbog višemesečnog maltretiranja dvojice šestaka, za koje se saznalo 10. marta, kada su posle dobijenih batina, zatečeni uplakani u školskom toaletu, u ponedeljak uveče održan je roditeljski sastanak ovog odeljenja.

Roditeljima sam obećao da će bezbednost u školi biti poboljšana – kaže Aleksandar Maletin, direktor OŠ “Branko Radičević”, napominjući da su roditelji đaka tražili garancije da mogu bez straha da ih puste na nastavu.

Niko ništa nije hteo da zataška, i reagovali smo čim se saznalo za nasilje, a obavestio sam i policiju.

U školi su, po rečima njenog direktora, posle ovog slučaja, pojačali dežurstvo, postavili “sanduče poverenja” u koje đaci anonimno mogu da prijave sve nemile događaje u školi, a to mogu da učine i elektronskim putem, na sajtu škole.

Batinanje učenika kaišem u školskom toaletu pre dve nedelje, poslednji je incident, a pre toga, učenik šestog razreda Ž. J. i još nekoliko njegovih drugova mesecima je trpelo nasilje. O mučnim scenama, batinanju, teranjem da u školskom toaletu pije urin, žrtve, inače mirna deca, ćutala su uplašena pretnjama. Za modrice po rukama i zgnječene prste, šestak je roditeljima govorio da potiču od povreda na času fizičkog.

KAZNA

Jedina kazna u školi koja može da usledi đacima posle disciplinskog postupka je ukor i smanjenje ocene iz vladanja. Za zlostavljanje i mučenje, zakon predviđa zatvor od šest meseci do pet godina zatvora, a s obzirom na to da je reč o mlađima od 16 godina, mogu dobiti vaspitno-popravni dom od šest meseci do četiri godine.

ZNAČAJ ALEKSINOG ZAKONA

Donošenje “Aleksinog zakona” po mišljenju Aleksandra Jovanovića, zamenika pokrajinskog sekretera za obrazovanje, koji je u utorak posetio u OŠ “Branko Radičević”, doprinelo bi da se ovakvi događaji smanje, a protiv onih koji su načinili propust preduzele bi se mere.

Postojali bi mehanizmi kojima bi se vršnjačko nasilje sprečilo. Postoje protokoli propisani zakonom, razgovori sa roditeljima, pedagoškom i psihološkom službom i policijom, pojačan nadzor – smatra Jovanović.

Izvor: Novosti
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos