Početna Gradske teme Priprema osmaka za malu maturu u fokusu svih škola

Priprema osmaka za malu maturu u fokusu svih škola

0

U cilju što bolje pripreme za malu maturu, 66 hiljada osmaka prošle nedelje radilo je probni test za malu maturu.

Prema rečima načelnika školske uprave Južnobačkog i Sremskog okruga profesori, direktori i učenici postupali su maksimalno profesionalno u novonastalim uslovima prouzrokovanim korona virusom.

U novosadskoj osnovnoj školi “Ivo Lola Ribar” osmaci su prošle nedelje imali petodnevnu probu polaganja male mature.

Srna, Andrija i Mia ističu da im je simuliranje prijemnog mnogo značilo, jer su sada svesniji u kojim segmentima greše i na šta moraju više da se fokusiraju u toku pripremne nastave.

Ističući da su nastavnici i đaci te škole redovno održavali i pratili onlajn nastavu, što se pokazalo i na samim probnim ispitima, pedagoškinja Danijela Jovanović naglašava da je polaganje male mature za svakog osmaka, nevezano za korona virus, stresno, te da su njima baš iz tog razloga svake godine osmaci u najvažnijem fokusu.

“Kod nas se u školi dosta poklanja pažnja svakako učenicima osmog razreda, s obzirom da su neki predmeti, tačnije pojedini nastavnici krenuli sa pripremnom nastavom još u prvom polugodištu”, ističe Jovanović, dodajući su učenici bili isključeni iz škole, ali da im kontinuitet rada nije manjkao, jer su imali jako puno testova i proba.

Naglašavajući da će završni ispit 17. juna biti isključivo održan u školskim klupama, načelnik školske uprave za Južnobački i Sremski okrug Jovan Vukčević kaže da je svima bezbednost učenika na prvom mestu i da će se do kraja ispoštovati sve mere predostrožnosti: “Svaka škola mora da ima dezobarijere na ulasku, moraju postojati sredstva za dezinfekciju ruku u prostorijama gde se bude polagalo, kada je reč o broju učenika on je takođe smanjen, tako da će u svakoj učionici biti devet učenika, plus dežurni profesor i vodiće računa o tom rastojanju, te će učenici biti raspoređeni u tri reda po tri učenika.”

Kako Vukčević zaključuje do sada su svi profesori, koji su tokom probnih testova bili podeljeni u tri kategorije – dežurni, supervizori i prgledači testova, kao i direktori škola pokazali profesionalizam na najvišem nivou, što se očekuje i tokom završnog ispita.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay