Početna Gradske teme Prosečni Novosađanin zarađuje 507 evra, ali mu je realna plata 358 evra

Prosečni Novosađanin zarađuje 507 evra, ali mu je realna plata 358 evra

0

Novosađanima su plate za mesec dana u proseku 1.000 dinara niže u odnosu na raniji obračun, pa je tako prosečan Novosađanin u avgustu zaradio 59.349 dinara neto ili 82.036 dinara bruto.

Ovo je i najjača prosečna plata na nivou cele Vojvodine, pokazuju novi podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Prema ovim podacima, prosečna plata u Vojvodini je u avgustu bila 51.121 dinar neto, odnosno 70.696 dinara sa porezima i doprinosima.

Najniže zarade na nivou Vojvodine ostvarili su zaposleni u Baču – svega 41.088 dinara neto.

Interesantno je da je najniža plata u celoj Vojvodini zapravo najbliža realnoj zaradi građana Srbije. Kako pokazuje zvanična statistika, polovina svih zaposlenih građana Srbije zaradila je u avgustu 41.927 dinara neto, a ova cifra naziva se medijalna zarada i predstavlja najrealniji prikaz prosečnog mesečnog dohotka najvećeg broja zaposlenih.

Kad je reč o javnom sektoru, zarade su u avgustu bile standardno dobre. U javnim preduzećima je prosečna plata bila 65.077 dinara neto, u administraciji 63.467 dinara neto, dok su zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti zaradili 54.786 dinara. Zaposleni u obrazovanju i kulturi zaradili su u proseku 57.105 dinara neto po zaposlenom.

Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay