Početna Gradske teme Protest u Čortanovcima zbog gašenja železničke stanice: Sledeće nedelje radna akcija

Protest u Čortanovcima zbog gašenja železničke stanice: Sledeće nedelje radna akcija

0

U Čortanovcima je danas održan drugi protestni skup povodom gašenja stare železničke stanice u tom mestu.

Meštani su okačili transparent na staru stanicu sa natpisom: “Vratite nam stanicu”, prenosi N1.

Oni su poručili da neće odustajati od stanice, te da će se sledeće nedelje opet okupiti na istom mestu u 11 sati. Najavljuju da će meštani samoorganizovano početi da rade na obnovi stanice.

“Pravimo simboličnu zaštitnu barijeru, rampu – koja je tehnički uslov da se obnovi stajalište, ako neće oni – napravićemo je mi”, rekla je inicijatorka za vraćanje stare stanice, Lana Šepelj Košarčić, i dodala da će na radnoj akciji doneti trimere, džakove i rukavice da srede stanicu koja je oronula i propala.

Prema njenim rečima, radna akcija će biti prilika za druženje i za zajednički rad, te će biti obezbeđen čaj, kafa i muzika.

“Za to vreme čekamo odgovor Železnica Srbije, a postoji i inicijativa da povodom ovog problema pišemo i predsedniku Srbije”, navela je ona.

Meštanin Pavle Radosavljević poručio je na današnjem skupu da im je oduzeto osnovno prevozno sredstvo do drugih mesta i da Čortanovci imaju prelepu prirodu, ali je sada i drugim ljudima ukinuta mogućnost dolaska do nje.

“Mi nismo ovde politički, ovde je sigurno pola mesta glasalo za vladajuću stranku, a vidite kako su nam vratili. Eto, jer se nismo bunili otišli smo u ‘ćorsokak’, sada moramo da idemo težim putem i da ovo traje”, rekao je Radosavljević.

Meštani Čortanovaca ostali su bez stanice zbog izgradnje brze pruge Beograd – Novi Sad. Nova stanica udaljena je šest kilometara od sela, nema ni trotoara do nje, a javni prevoz nije usklađen sa redom vožnje vozova.

Podsećamo, u novembru prošle godine meštani Čortanovaca pokrenuli su peticiju za vraćanje železničke stanice, koju je potpisalo više od 3.000 ljudi.

Izvor: 021.rs, n1info.rs
Foto: PrtSc/X/Kreni-promeni