Početna Gradske teme Protest zbog plana za Novo naselje: Građani moraju da se prijave za...

Protest zbog plana za Novo naselje: Građani moraju da se prijave za sednicu Komisije za planove

0

Neformalna grupa “Za zeleno Novo naselje” pozvala je komšije, sugrađane i kako su naveli “odgovorne urbaniste” na protest u subotu, 20. februara, u 11 sati, kako bi iskazali neslaganje sa planom da se izgrade garaže na već postojećim parkinzima sa zelenilom i u novim stambenim blokovima na Novom naselju.

U pozivu se kaže da će se protest održati posle Javne rasprave o Nacrtu plana detaljne regulacije za Novo naselje, koja je zakazana za 18. februar. Građani će tada izraziti negodavanje ukoliko dođe do situacije da bude odbačeno više stotina njihovih primedbi. Ukoliko one pak budu usvojene, onda će taj trenutak proslaviti.

Organizatori navode da će protestno okupljanje početi u 11 časova na parkingu “Pod platanima” na uglu Bulevara Jovana Dučića i Kneza Miloša gde je planirana garaža na tri nivoa. Zatim sledi šetnja do novih blokova uz Bulevar Bate Brkića gde su planirane poluukopane naplative garaže umesto očekivanih besplatnih parkinga. Protest će se završiti “Čajankom” u dvorištu između Anđe Ranković 11 i Živka Radovanovića 3.

Predstavnica organzatora Marija Prijić Sladić kaže da će građani moći da potpišu i peticiju, koju je do sada podržalo oko 1.200 Novosađana. Ona poručuje da ovim protestom žele da pokažu da podržavaju sugrađane koji su već dali 330 primedbi na sporni urbanisitčki plan detaljne regulacije Novog naselja.

“Na ovaj način podržavamo 330 primedbi koje su pojedinci, stambene zajednice i udruženja podnela na Nacrt plana detaljne regulacije Novog naselja. Masovne primedbe su upućene na izgradnju garaže na tri nivoa na postojećem, još uvek neopterećenom, parkingu na uglu Bulevara Kneza Miloša i Jovana Dučića. Ovaj parking ima tridesetak višedecenijskih platana koji, između ostalog, štite i od aerozagađenja koje proizvode kamioni sa Bulevara Kneza Miloša i njihova seča bi ugrozila zdravlje stanara. Građani su zabrinuti i zbog ukopavanja većine navedenih garaža jer one mogu da ugroze statiku okolnih zgrada. Brinemo i za protivpožarnu zaštitu takvih objekata i mogućnost pristupa vatrogasnih vozila, što je naročito izraženo u novim blokovima oko Bulevara Bate Brkića. Ove garaže ne obezbeđuju dovoljno parking mesta, već ih samo naplaćuju. Stanari su platili komunalno uređenje blokova prilikom isplate stanova i grad je dužan da im to obezbedi. Očekujemo da urbanisti uvaže podnete primedbe i da očuvaju koncept Novog naselja koji je primer humanog, porodičnog stanovanja. Nezamislivo je da se planiraju novi blokovi sa ogromnom manom – nedostatkom parkinga jer je on preduslov urbanog stanovanja”, navodi Marija.

Sednica Komisije za planove na kojoj će se razmatrati prigovori će se organizovati u amfiteatru Spensa, 18. februara, u 9 časova, a zbog epidemioloških mera obavezno je da se svi zainteresovani prijave na telefon 423-015 Upravi za urbanizam.

Komisija za planove već godinama unazad nema praksu da građane i prigovarače obavesti o donetim odluka, pa informacije o tome stignu tek kada se konačan predlog plana nađe pred odbornicima u Skupštini grada, što znači da ponekad prođu i meseci od javne rasprave.

Građanske inicijative su prošle nedelje pozvale Gradsku upravu da otkaže javnu sednicu, jer smatraju da je nemoguće njeno održavanje zbog epidemije i da se sadašnjim načinom održavanja ograničava pravo građana da učestvuju u javnoj raspravi o planu.

Osim velikog broja građana koji su podneli primedbe na plan Novog naselja, kako navode iz neformalne grupe za Novo naselje, protest su podržali: Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS), Urbanistička straža, Pokret Odbranimo šume Fruške gore, Udruženje za zaštitu šuma, Ekološki front Novi Sad, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, inicijative građana “Sačuvajmo Liman od betona” i “Sačuvajmo park kod Muzeja Vojvodine”, kao i Grupa za konceptualnu politiku i Inicijativa za lokalnu samoupravu.

Izvor: 021
Foto: Wikipedia