Početna Gradske teme Protestovali aktivisti “Krova nad glavom”: U policiji nema ko da razgovara sa...

Protestovali aktivisti “Krova nad glavom”: U policiji nema ko da razgovara sa njima

0

Združena akcija “Krov nad glavom” Novi Sad održala je juče, 4. novembra, protest “Stop represiji države“, jer, kako su ranije saopštili, nadležni nisu ispunili njihove zahteve.

Aktivisti i građani koji ih podržavaju okupili su se kod fontane ispred Pravnog fakulteta, kako bi ukazali na to da ni posle pet meseci nisu pronađeni ni kažnjeni napadači na studente i aktiviste organizacije “Krov nad glavom” Mihajla Nikolića i Marka Đelevića, a nisu kažnjeni ni policajci koji su učestvovali u upadu u stan porodice Ninić kada je Slobodanka Ninić povređena prilikom razvaljivanja vrata.

Jovan Repović iz ZA “Krov nad glavom” rekao je da je poruka koju su dobili od nadležnih jasna.

“Ne možemo se osloniti na institucije, jer upravo institucije služe nepravdi. Policija pet meseci nije pronašla napadače na naše članove, ali je mogla da angažuje policajce da iseljavaju ljude iz njihovih domova. Resurse očigledo imaju, ali ih usmeravaju na borbu protiv običnog naroda i solidarnosti. Oni koji su prebili Marka i Mihajla hoće da se zastraše svi studenti koji se bore protiv nepravde. Ali mi se nismo uplašili i dalje ćemo dolaziti na deložacije i dalje ćemo se boriti protiv nepravde”, rekao je Repović.

Mihajlo Nikolić, jedan od aktivista “Krova nad glavom” koji je napadnut u kampusu juna ove godine, kazao je da oni svakim danom pokazuju da nisu uplašeni i da su sa tim ciljem osnovali i odbor u Subotici.

“Ovaj protest neće doprineti da napadači budu pronađeni, ali mi ćemo nastaviti da se borimo”, naglasio je Nikolić.

Aktivisti su od kampusa krenuli Stražilovskom ulicom do policijske stanice “Stari grad” u Radničkoj ulici. Mihajlo Nikolić i Marko Đelević ušli su u stanicu da pokušaju da razgovaraju sa nadležnima o njihovom slučaju, ali kako im je rečeno, niko ko je zadužen za taj slučaj nije bio u stanici u tom trenutku. Oni su naveli da ih to ne čudi i da slične odgovore dobijaju svaki put kada pokušaju da se raspitaju za istragu.

Protest je završen na keju kod spomenika “Porodica”.

Uoči protesta, u kampusu su se pojavila i dva mladića, koji su tvrdili da su sa Pravnog i Ekonomskog fakulteta i koji su dovikivali učesnicima protesta. Oni su nosili šajkaču i šubaru, a za N1 su rekli da protestuju jer smatraju da je “situacija zloupotrebljena, da su studenti pretučeni zbog šaranja po drveću, a ne zato što su studenti”.

Izvor: 021
Foto: Pixabay