Početna Gradske teme Radnici “Lira” u borbi za novi kolektivni ugovor, firma ponovo poslovala sa...

Radnici “Lira” u borbi za novi kolektivni ugovor, firma ponovo poslovala sa višemilionskim gubitkom

0

Višemesečni pregovori o sklapanju novog kolektivnog ugovora za radnike kompanije “Lir” (Lear) nisu urodili plodom, pa on nije ni zaključen.

Pregovore vode predstavnici poslodavca i Sindikat “Nezavisnost” u “Liru”, koji smatraju da bi cenu rada, bonuse, regres i topli obrok trebalo povećati za iznos inflacije. U međuvremenu, američka kompanija koja se bavi proizvodnjom delova za automobilsku industriju treću godinu zaredom u Novom Sadu beleži gubitke, pokazuju javno dostupni finansijski izveštaji.

– Sindikat “Nezavisnost”, odnosno njegov pregovarački tim, u pregovore je ušao sa objektivnim i konkretnim zahtevima potkrepljenim argumentima koji su predstavljali logičnu težnju da se, ukoliko već ne unapredi i poboljša radno-pravni, ekonomski i socijalni položaj zaposlenih, što bi bilo logično, onda barem da se zadrži realna vrednost novčanih primanja ugovorenih pre skoro tri godine. Na žalost, nadležna i odgovorna lica kompanije nisu za to imala razumevanja i, pravdajući se teškoćama u poslovanju i poremećajem na tržištu, odbijeni su ovi opravdani zahtevi zaposlenih, odnosno Sindikata kao njihovog reprezentativnog predstavnika – poručuju u Sindikatu “Nezavisnost”.

Kako navode, poslodavac je pristao da “profesionalni bonus”, koji je ranije bio tretiran kao promenljivi deo zarade, sada postane stalan. Ukazuju i da ostale stavke na koje su pristali predstavnici kompanije, kao što je povećanje dodatka za prisutnost na poslu za 400 dinara bruto, povećanje naknade za topli obrok za devet odsto, kao i povećanje broja dana godišnjeg odmora za jedan dan za tri godine rada, te druga data obećanja, ne utiču bitnije na položaj zaposlenih.

– Informacija koju mi dobijamo je da viši menadžment, koji je u inostranstvu, a ne u Srbiji, ne može da prihvati naše predloge. Uvek je isti odgovor, bez detaljisanja. Razlog koji je naveden jednom prilikom jeste podatak iz Agencije za privredne registre da firma u Srbiji beleži višemilionske troškove. To ne može biti argument, više deluje kao izgovor. Nisu operateri, radnici, krivi za to – navode u Sindikatu “Nezavisnost”.

Kako se može videti u finansijskom izveštaju za 2018. godinu, u “Liru” je u proseku radilo nešto više od 3.100 radnika. Prihodi su se udvostručili i skočili su sa 4,2 milijarde dinara u 2017. na devet milijardi u prošloj godini. Međutim, uvećali su se i rashodi, koji iznose 9,4 milijarde dinara, od čega 2,1 milijarde čine troškovi zarada.

Na ime subvencija “Lir” je primio 478 miliona dinara od Republike Srbije. Međutim, kada se izvede računica, američka kompanija ostvarila je gubitak od 540 miliona dinara.

Prošle i ove godine zaposleni u “Liru” žalili su se i na uslove rada, pre svega na vrućine, zbog čega je i Inspekcija rada naložila kompaniji da radnicima obezbedi optimalne uslove za rad. Naknadnom kontrolom inspekcija je utvrdila da je poslodovac ispoštovao nalog koji se tiče uslova rada. Isti scenario je zabeležen i ovog leta, pa su se radnici još jednom požalili inspekciji.

U sindikatu ističu da su pozitivne stavke rada u “Liru” to što su zaposleni, do ove godine, dobijali ugovore na neodređeno i da je plata uvek redovna. To je, kažu, razlog zbog kojeg radnici ostaju u fabrici.

– Mi imamo kategorije zaposlenih kojima je ovo savršeno za doterivanje CV-ja i praksu, tu pre svega mislimo na mlade koji su završili tehničke fakultete i došli da jedan period rade ovde i onda odu dalje. Postoje ljudi koji su zadovoljni, ali velika većina, kada pričamo o radnicima mislimo pre svega na operatere, ne može da da neku pozitivnu ocenu – kažu u Sindikatu “Nezavisnost”.

Dodaju i da će o narednim koracima obavestiti zaposlene, ukazujući na to da im zakon daje i mogućnost štrajka, ali da su to “ozbiljne stvari” koje zahtevaju konsultaciju sa centralnom sindikata, kao i anketiranje zaposlenih da li bi želeli da podrže takav potez.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay