Početna Gradske teme Rekonstrukcija 7 kilometara biciklističke staze na Futoškom putu

Rekonstrukcija 7 kilometara biciklističke staze na Futoškom putu

0

Novi Sad trenutno ima preko 90 kilometara biciklističkih staza. Rekonstrukcija Futoškog puta jedne od najvažnijih staza za sugrađane, kojom dnevno prođe po više stotina biciklista, počeće ove godine i u nju će biti uloženo devet miliona dinara.

Građani su najviše primedbi imali na upravo na ovu stazu. Ona je u veoma lošem stanju, razgranato korenje velikih stabala probija beton, neravnine na stazi, rupe koje su zaboravljene da se pokrpe, bile su na pragu da uruše potencijal Novog Sada da postane ozbiljan prestonica biciklizma u zemlji.

Grad je prepoznao problem, pa će se sa unapređenjem biciklističke infrastrukture nastaviti u narednom periodu, a u tu svrhu je već pripremljena projektna dokumentacija za rekonstrukciju 7 kilometara biciklističkih staza na Futoškom putu, od Bulevara oslobođenja do Bulevara patrijarha Pavla.

Izgradnja projekta vrednog 300 miliona dinara, podeljena je u dve faze i biće realizovana ove godine, a pri pravljenju strategija u saradnju je uključena Novosadska biciklistička inicijativa.Tako će građani kojima je bicikl osnovno prevozno sredstvo moći bezbednije i brže da stignu do posla ili da uživaju u rekreaciji.

Pored ove rute, biće pripremljena je i projektna dokumentacija i za izgradnju 19,83 kilometra staze Novi Sad- Rumenka- Irmovo- Kisač-Čenej, a u toku je izrada projekta biciklističke staze na Bulevaru Mihajla Pupina i pešačko- biciklističke staze duž Bukovačkog puta.

Uređenjem postojećih i izgradnjom novih biciklističkih staza promoviše se ideja o zdravom načinu života, a ujedno značajno doprinosi zaštiti životne sredine. Podsećamo, Novi Sad će postati prvi grad u državi koji će davati subvencije za kupovinu bicikala.

Izvor: Nsuzivo.rs
Foto: Pixabay