Početna Gradske teme Rušiće se zapuštene zgrade Autokopa na Futoškom putu

Rušiće se zapuštene zgrade Autokopa na Futoškom putu

0

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisanim tenderom traži firmu koja će ukloniti četiri prizemna objekta bivšeg preduzeća “Auto-Coop” ukupne površine 598 kvadratnih metara, koji se nalaze na Futoškom putu.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, veći deo parcele na kojoj se nalaze objekti planiran je za buduću saobraćajnicu koja treba da poveže ulicu Iva Ćipika sa Futoškim putem kako bi se saobraćaj brže odvijao.

“Profil buduće saobraćajnice čini dvosmerni kolovoz u dužini od 130m, parkinzi sa istočne strane i pešačka staza sa zapadne strane. Na južnom delu saobraćajnice, planom je predviđena izgradnja parkirališta sa upravnom šemom parkiranja i pristupnim saobraćajnicama i pešačkim stazama”, naveli su ranije za 021 u Upravi za građevinsko zemljište i investicije.

Manji deo parcele namenjen je za zajedničku blokovsku površinu.

Rok za podnošenje ponuda je 12. april.

Podsetimo, stanari zgrada u okolini objekata namenjenih za rušenje godinama se žale na to što zapuštene zgrade ugrožavaju bezbednost ljudi i životnu sredinu. Njih 76 još 2014. godine pisalo je peticiju za uklanjanje objekata i udaljavanje nelegalno useljenih osoba, ali nikada nisu dobili nikakav odgovor iz Grada. Budući da su objekti u stanju urušavanja, procenjeno je da svakog trenutka može da dođe do katastrofe koja bi dovela u opasnost i prolaznike, ali i ljude koji u ovim zgradama nelegalno stanuju.

Naime, kako su prošle godine rekli za 021 u Građevinskoj inspekciji, “otpadanjem krovnog pokrivača i krovne konstrukcije dovodi se u opasnost život i zdravlje ljudi, bezbednost okoline i ugrožava životna sredina”.

Inače, akcionarsko društvo “Auto-Coop” proizvodilo je delove za vozila, mašine i uređaje. Više od polovine akcija, tačnije 55,36 odsto, pripadalo je državi. Krajem 2010. godine nad ovim preduzećem pokrenut je stečajni postupak, koji je zaključen 2015. godine.

“Auto-Coop” i dalje pripada grupi najvećih poreskih dužnika brisanih iz Agencije za privredne registre sa ukupno 99.372.493 dinara duga.

Izvor: 021
Foto: Pixabay