Početna Gradske teme Sibinkić: Veslačko-kajakaška staza u Novom Sadu je potrebna

Sibinkić: Veslačko-kajakaška staza u Novom Sadu je potrebna

0

Predstavnici novosadskog veslanja i kajaka ističu da će izgradnja veslačke staze na Šodrošu profesionalnim spotistima omogućiti da treniraju na vrhunskom nivou, ali da će benefit za građane Novog Sada biti višestruki.

Kako kažu, Novi Sad će dobiti sportsko- rekreativni centar, kojih ima Evropi, koji će biti nešto slično kao što je Ada Ciganlija u Beogradu.

Predsednik kajakaškog kluba Vojvodina Bora Sibinkić rekao je da ideja o veslačkoj i kajakaškoj staze u Novom Sadu to nije od sada i juče već je to plan od pre 30,40 godina.

“Lično sam oko 30 godina u ovom sportu. U Novom Sadu smo u poslednjih 15 godina u top pet sportova. Ne postoji prvenstvo sveta, Evrope gde mi ne učestvujemo u finalima ili osvajamo medalje. Zadnje tri olimpijade smo učesnici u kajakaškom delu takmičenja. Što se tiče trenažnog procesa veslačko-kajakaška staza u Novom Sadu bi nama bila izuzetno potrebna jer mi u našoj zemlji nemamo borilište kao ostali sportovi. Da to plastično predstavim, mi igramo košarku na livadi gde smo zakucali dva obruča na dva drveta i tako se bavimo sportom. Veslačko kajakaška staza u Novom Sadu je potrebna”, rekao je Sibinkić.

Sibinkić istice da se oni takmiče na kajakaškim stazama po Evropi i svetu i da bi voleli da imaju imaju i u Novom Sadu.

“To nije samo veslačko-kajakaška staza, već će biti urađen jedan sportsko- rekreativni objekat koji sadrži mnogi pratećih sadržaja i koja omogućava velikom broju ljudi da se bavi rekreativno sportom. Mi trenutno takvo borilište nemamo i plaćamo da idemo van zemlje da bismo tamo vežbali. To je nemerljivo i zaista je značajno”, dodao je Sibinkić.

Predsednik kajak kluba Liman iz Novog Sada Goran Pogančev navodi da će veslačka staza biti značajan pomak u istoriji veslačkog sporta u Novom Sadu.

“Do sada smo veslali na vodama koje imamo ovde i na Dunavu i na Šodrošu. Veslačka staza sa regulisanim vodostajem, ona koja je produbljena, izmuljena, urađena po svim standardima Međunarodne kajakaške organizacije će svakako biti značajan pomak u razvoju vrhunskog veslačkog sporta i ostalih pratećih grana, kao što su rekreacija i turizam. Na jednom međunarodnom veslackom takmicenju, ima oko 400 takmicara plus pratece ekipe. To je važan deo razvoja i turizma i jako važan deo promocije Novog Sada i to sa jednom veslačkom stazom, urađenom po evropskim standardima. Od toga ne dobijaju samo klubovi nego i Grad”, rekao je Pogančev.

“Cilj izgradnje jedne kvalitetne veslačke regatne staze po svim standardima koji propisuje Međunarodna kajakaška federacija, omogućuje Novom Sadu kao gradu domaćinu da konkuridde ili za neki Svetski kup, svetsko ili evropsko prvenstvo koje privlači jako veliki broj takmičara, timova ali i publike”, dodaje Pogancev.

Kako kaže, svi koji vežbaju ovde na Šodrošu na izgradnju nove veslačke staze jedva čekaju jer će imati vrhunske uslove za trening.

“Samo klub Liman ima oko 100 takmičara, Vojvodina isto tako, a zatim veslački klub Danubius sa tradicijom od preko 100 godina mnogo bi značilo da imaju regatnu stazu. Dunav je međunarodna plovna reka, sve je više brodova, čamaca, skutera i to sve otežava trening”, zaključio je Pogančev.

Izvor: Tanjug, RTV
Foto: Pixabay