Početna Gradske teme Skupština menja Statut grada: Ukidaju se opštine Petrovaradin i Novi Sad

Skupština menja Statut grada: Ukidaju se opštine Petrovaradin i Novi Sad

0

Izmena Statuta grada nalazi se na dnevnom redu sednice Skupštine grada koja se održava danas, 25. marta.

Pred odbornicima će se naći i izveštaji o radu lokalnog Ombudsmana i Gradskog pravobranilaštva, niz urbanističkih planova i određene kadrovske izmene.

Statut grada se menja da bi se uskladio sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, koji je prošao javnu raspravu krajem decembra. U odnosu na javnu raspravu, u finalni nacrt unete su tehničke izmene koje ne menjaju suštinu već najavljenih izmena Statuta, poput onih da se ukidaju gradske opštine Petrovaradin i Novi Sad. Ove opštine, kako smo već pisali, nikada nisu u punom, decentralizovanom obliku ni funkcionisale.

Nakon usvajanja novog Statuta, prestaje da važi Statut grada iz 2008. godine, a svi gradski propisi moraće da se u najkraćem roku usklade sa novim aktom.

O izveštajima Ombudsmana i Pravobranilaštva odbornici će se samo upoznati.

Među urbanističkim planovima koji se nalaze pred odbornicima, izdvaja se plan Salajke, koji u osnovi dozvoljava dalje podizanje spratnosti, tako što će umesto kuća nicati zgrade pretežno od četiri ili pet spratova. Ostali urbanistički planovi se odnose na samo određene lokacije, kao što su plan za Bukovački plato u Petrovaradinu, plan sportskog centra u Petrovaradinu, plan sportskog centra u Futogu, delova Kaća, Budisave i Bukovca.

Odbornici bi trebalo da donesu odluku da se u spisak Ustanova kulture upiše i Novosadski dečiji kulturni centar, koji je smešten u Radničkoj 20. Takođe, u istoj odluci će se promeniti adresa Pozorišta mladih sa Ignjata Pavlasa 8 na Ignjata Pavlasa 4, jer iako se ova kulturna ustanova nalazi i dalje u Sokolskom domu, kako je ovaj objekat sada oduzet Gradu u postupku restitucije, Pozorište je ostalo bez kancelarija na kojoj su do sada vodili sedište.

Na dnevnom redu je i predlog da Grad oprosti dug preduzeća “Zaštitna radionica” iz Beograda u visini od skoro 600.000 dinara, pošto se ova firma nalazi u postupku reorganizacije, a sve po odluci Vlade Srbije da se oproste potraživanja prema firmi koja se bavi radnim osposobljavanjem invalida.

Skupština će razmatrati i odluku o taksi prevozu, koja se donosi sa zakašnjenjem od nekoliko meseci, a razlog za njeno usvajanje je usklađivanje sa prošlogodišnjim izmenama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Na sednici će biti imenovani i prvi ljudi Zoohigijene i Pozorišta mladih.

Za v.d. direktora Zoohigijene biće imenovana veterinarka Ivana Kukin koja je zaposlena u ovom preduzeću, nakon što je, posle samo tri meseca na mestu direktora, Nenad Benović podneo ostavku.

Nakon što je Emilija Mrdaković podnela ostavku na mesto direktora Pozorišta mladih, za v.d. direktora biće imenovan Mihajlo Nestorović, za koga nisu priloženi podaci iz biografije.

Takođe na dnevnom redu je i imenovanje članova tela za praćenje primene Lokalnog antikorupcijskog plana. Za članove tela koje će pratiti LAK predloženi su Stefan Samardžić, asistent na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, Aleksandar Bebić, direktor Direkcije za pravne poslove u “DDOR Novi Sad” i advokatica Nataša Babić, koji su se i jedini prijavili na konkurs.

Kažimo i da se i na ovoj sednici očekuje bojkot zasedanja od strane dela odbornika opozicije, kao deo zahteva sa protesta “1 od 5 miliona” da se napuste skupštine na svim nivoima.

Izvor: 021
Foto: Pixabay