Početna Gradske teme Sprema se rušenje dela Saveznog centra u Karlovcima

Sprema se rušenje dela Saveznog centra u Karlovcima

0

Zgradu nekadašnjeg Saveznog centra za mehanizaciju u Sremskim Karlovcima sudeći po zaštitnoj ogradi koja je postavljena tokom praznika, uskoro očekuje rušenje radi nastavaka izgradnje pešačko-biciklističkog pothodnika za prolazak ispod brze pruge do Dunava.

Prema prvobitnom planu, za rušenje je predviđen deo objekta u kom je bila pekara i na tom mestu treba da niknu stepenište i lift, odnosno klizna platforma, koja će biti u službi teže pokretnih ljudi.

Ovaj pothodnik u neposrednoj blizini doskorašnjeg pružnog prelaza prvi je infrastrukturni objekat koji je započet u Sremskim Karlovcima u sklopu projekta gradnje pruge za vozove čija je brzina do 200 kilometara na sat, nakon što su 1. februara 2019. godine počeli radovi na teritoriji karlovačke opštine.

Do kraja novembra te godine završen je najveći deo radova na pothodniku uključujući i deonicu ispod državnog puta drugog A reda broj 100, na kojoj se radilo nešto više od dva meseca. Za to vreme saobraćaj se odvijao po stopedesetak metara dugoj devijaciji. U zoni drugog železničkog pothodnika u Karlovcima gde je predviđena gradnja stanične zgrade, od poslednje dekade januara intenzivirani su radovi. Nova prizemna stanična zgrada od 284 kvadratnih metara će novoizgrađenim pothodnikom biti povezana sa peronima. Predviđeno je da radovi traju 322 dana, odnosno do 10. decembra. Stara stanična zgrada iz 19. veka trebalo bi da bude spomenik kulture.

Istovremeno se gradi i saobraćajnica uz dvokolosečnu brzu prugu kojom će vozila dolaziti do hotela „Dunav“, istoimenog Udruženja sportskih ribolovaca i restorana „Pasent“. Saobraćajnica će imati pešačku i biciklističku stazu, a prolaskom kroz pothodnik kod buduće železničke stanice će pešaci i biciklisti moći da se uključe na taj put.

Izvor: Dnevnik
Foto: Wikipedia