Početna Gradske teme Srbija će učestvovati u međunarodnoj vežbi u kojoj se simulira akcident na...

Srbija će učestvovati u međunarodnoj vežbi u kojoj se simulira akcident na nuklearnoj elektrani “Baraka”

0

Republika Srbija će 26. i 27. oktobra 2021. godine učestvovati u međunarodnoj vežbi ConvEx-3 (2021), u kojoj se simulira akcident na nuklearnoj elektrani „Baraka“ u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Organizatori vežbe su Međunarodna agencija za atomsku energiju i Ujedinjeni Arapski Emirati. Institucije Republike Srbije, među kojima je i Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, učestvovaće u vežbi u obimu koji zavisi od karaktera simuliranog akcidenta i procenjene opasnosti.

Cilj vežbe je provera odgovora zemalja učesnica na nuklearni ili radiološki akcident. Na teritoriji Republike Srbije će se, u tom periodu, sprovoditi čitav niz aktivnosti koje imaju za cilj simuliranje odgovora na akcident, odnosno preduzimanje akcija za sprečavanje štetnih posledica neželjenog događaja. U ovoj vežbi, Srbija će prvi put koristiti program za podršku pri odlučivanju JRodos. Ovaj program pruža mogućnost prognoze kretanja radioaktivnog oblaka, procene uticaja nuklearnog akcidenta na stanovništvo i životnu sredinu i procene efikasnosti planiranih mera zaštite.

Ujedinjeni Arapski Emirati će kao zemlja domaćin koja simulira akcident na nuklearnoj elektrani „Baraka“ zajedno sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju odrediti vreme početka vežbe i druge pojedinosti.

Sve informacije koje se odnose na vežbu, biće jasno i vidljivo obeležene oznakom „VEŽBA“. Ukazujemo da je reč samo o vežbi i svi podaci biće rezultat simulacija i proračuna.

U vežbi ConvEx-3 (2021), uz Republiku Srbiju, učestvuju još 74 države i 12 međunarodnih organizacija. Kako je prošla ConvEx 3 vežba 2017. godine, možete pogledati na LINKU.

Autor: Nadlanu.com
Foto: SRBATOM / Promo