Početna Gradske teme Srbija u javno-zdravstvenoj katastrofi: Više od 300 lekara traži smenu Kriznog štaba

Srbija u javno-zdravstvenoj katastrofi: Više od 300 lekara traži smenu Kriznog štaba

0

Grupa od oko 330 lekara okupljenih u neformalnoj grupi “Ujedinjeni protiv kovida” u otvorenom pismu upućenom Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama oštro se ogradila od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv Covida-19 i zatražila njegovu smenu, navodeći da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi.

N1 piše da lekari koji su svojim potpisima stali iza otvorenog pisma zahtevaju i da se formira novi Krizni štab, da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se “stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika”.

Kao lekari koji su položili zakletvu u kojoj, između ostalog, piše “održavaću svim silama čast i plemenite tradicije lekarskog zvanja”, potpisnici proglasa smatraju da im je “moralna i profesionalna obaveza da ukažu na ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze”.

“Naša ljudska i profesionalna reakcija na stvarnost sa kojom se medicinski radnici svakodnevno susreću u svom radu dovela je do ove inicijative”, navela je ova grupa lekara.

Kako su istakli, tehnički organizatori su prvi potpisnici proglasa.

“Ne postoje formalni organizatori mimo potpisnika proglasa, i on pripada svima nama”, naglasili su inicijatori, dodajući da inicijativa ostaje otvorena za sve lekare koji svojim potpisima žele da pruže podršku nastojanju da se vrati poverenje građana u zdravstveni sistem Srbije.

Otvoreno pismo sa zahtevima koje je dosad potpisalo više od 300 lekara iz zdravstvenih ustanova širom Srbije možete pročitati u celosti OVDE.

Izvor: N1
Foto: Pixabay