Početna Gradske teme U Kliničkom centru Vojvodine trenutno 282 pacijenata, svi imaju teže upale pluća

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno 282 pacijenata, svi imaju teže upale pluća

0

Na Infekrtivnoj klinici KCV-a trenutno je hospitalizovano 282 pacijenata i svi imaju teže upale pluća, najčeće obostrane. Na respiratoru je 24 pacijenata.

“Svi hospitalizovani pacijenti imaju pneumonije, i to su teže upale pluća, najčešće obostrane. Neki od njih zahtevaju samo antibiotsku terapiju, a neki iziskuju primenu kiseonika”, kaže prof. dr Vesna Turkulov, načelnica Infektivne klinike KCV-a.

Ona dodaje da je starosna dob obolelih šarolika, od 20 godina pa naviše.

Među hospitalizovanim ima svih grupa, rizični su gojazni, pacijenti sa hipertenzijom, dijabetesom i drugim pridruženim bolestima.

“Ja moram da napomenem, da nisu svi oboleli hospitalizovani, naša kovid ambulanta radi 24 sata dnevno… Pacijenti sa blagom temperaturom, dijarejom, sa blagim upalama pluća su na kućnom lečenju ali ih moramo pratiti da ne bi došlo do kompikacija. Oni dolaze, u zavisnosti od kliničke slike, na povremene kontrole pri Infektivnoj klinici imamo i rentgen, merimo saturaciju i neke vitalne parametre koji mogu da ukažu da je došlo do pogoršanja stanja”, kaže prof. Turkulov.

Svi koji imaju neku infektivnu bolest su usled pandemije izmešteni, trenutno na Očnoj klinici, i o njima brinu lekari i medicinsko osoblje koji nemaju dodira sa klinikom. Takođe, non-kovid infektivna ambulanta radi 24 sata dnevno.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay