Početna Gradske teme Stanari podneli prijavu protiv investitora: Na žalbe niko ne odgovara

Stanari podneli prijavu protiv investitora: Na žalbe niko ne odgovara

0

Stanari zgrade na Bulevaru Mihajla Pupina tužili su investitora koji je u dvorištu, koje dele sa Pionirskom ulicom počeo da gradi prizemni objekat, na mestu gde su se ranije nalazile garaže.

Naime, na tom mestu su se nekada nalazile tri dvojne garaže korisne površine 87 kvadrata, a ukupne površine 101 kvadrat. Iako je investitor od Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove dobio dozvolu za rekonstrukciju i dogradnju ovih objekata, u istoj dozvoli piše da je bruto površina na kojoj investitor gradi 130 kvadrata. Investitor jeste kupio objekat od 101 kvadrat, plus 29 kvadrata zemljišta uz garaže, ali dozvolom nije predviđeno rušenje i ponovna izgradnja objekta na većoj površini, već samo rekonstrukcija i nadogradnja postojećih objekata.

Ovim, smatraju u stambenoj zajednici Bulevar Mihajla Pupina 19, oni su oštećeni jer se njihova parcela graniči sa ovom, što, kako navode, onemogućava stanare njhove zgrade da koriste svoje garaže. Takođe, smatraju da će kada se završi izgradnja novog objekta dvorište ostati uskraćeno za nekoliko metara. Naime, kako su naglasili, u idejnom projektu je predviđeno sedam metara za vatrogasna vozila, a izgradnjom ovog objekta ostaje samo četiri metra.

Kao najveći problem u vezi sa kompletnom situacijom navode ćutanje gradskih organa.

“Poslali smo tri zahteva da vidimo o čemu se radi i kako je objekat uopšte upisan na veću površinu. Obraćali smo se službi za katastar, građevinskoj inspekciji, gradskoj upravi za urbanizam, pa i direktno gradonačelniku. Odgovor smo dobili samo od uprave za urbanizam od kojih smo i saznali za dozvolu za rekonstrukciju, ali i za veću kvadraturu koju će ovaj objekat obuhvatati. Na kraju, zbog ćutanja svih nivoa vlasti, nije nam preostalo ništa drugo osim da se obratimo tužilaštvu”, priča za 021 Vlajko Nastasić, upravnik stambene zajednice Bulevar Mihajla Pupina 19.

“Naša žalba stoji već dva meseca, organ ćuti i ne rešava je, ni pozitivno, ni negativno. Ili puštajte da to rešava drugi organ, ili rešite u našu korist ili odbacite žalbu”, dodaje Nastasić.

Gradska inspekcija, kako im je odgovoreno, izašla je na teren i utvrdila da se sve radi u skladu sa zakonom, ali zapisnik sa terena nisu uspeli da dobiju.

Stanari navode i da su određene službe Urbanizma, po njihovim neslužbenim saznanjima, donele odluku o preparcelizaciji dvorišnog zemljišta, a da oni nisu pozvani da učestvuju.

U međuvremenu, izgradnja objekta u dvorištu Pionirske teče bez problema. Kao posebno problematičnu stanari ocenjuju i prodaju objekta i zemljišta. Objekat sa pripadajućim zemljištem na prodaju je stavila Privredna komora Vojvodine. Na aukciji je kupovinu izvršio Z. V. i to za 6.600.000 dinara, 12. marta. Samo dan kasnije, M. B. je kupio objekat sa zemljištem od Z. V. za iznos od 6.489.560 dinara.

Izvor: 021
Foto: Pixabay