Početna Gradske teme Strogi uslovi za posete domovima za stare

Strogi uslovi za posete domovima za stare

0

Nakon što su bile zabranjene pola godine, posete u domovima za stare se ponovo realizuju od 22. avgusta, ali pod strogim uslovima i ne u svim domovima.

Iz Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku kažu da je većina ustanova organizovala posete korisnicima, ali da su u nekoliko, po odlukama lokalnih kriznih štabova posete zabranjene (Vrbas i Bačka Palanka).

Međutim, pojedini korisnici i njihovi najbliži tvrde da su im posete onemogućene ili otežane, a neki od njih ističu i da je pojedinim korisnicima zabranjen izlazak iz sobe.

Vesna, ćerka korisnika Doma za stare na Limanu, priča da je pre uvođenja vanrednog stanja njen otac šetao svaki dan, ali da je sada potpuno izolovan.

“On ima više od osamdeset godina i vrlo je vitalan. Oni ne mogu da izađu uopšte iz soba, donosi im se hrana u sobe, već više od mesec dana. Njima ne daju nikakve informacije zbog čega je to tako”, naglašava Vesna.

Pita se da li će svim tim ljudima koji su inače bili aktivni i pokretni atrofirati mišići.

“Hoće li na kraju biti nesposobni i nepokretni? Ako su se mere popuštale u više navrata i ako je već omogućeno penzionerima inače da se kreću, zašto su oni i dalje zatvoreni”, pita nadležne.

Kaže da je sa ocem u kontaktu isključivo preko telefona.

U nadležnom sekretarijatu poriču da je rad gerontoloških centara u Novom Sadu organizovan na ovaj način.

Ipak, instrukcije za organizaciju poseta su vrlo stroge, a sa dolaskom jeseni i hladnijeg vremena, biće sve teže ispunjavati ih. Naime, posete se organizuju isključivo na otvorenom prostoru, u vremenskim prilikama bez kiše i vetra i temperaturom iznad 18 stepeni.

“Vreme za posete je ograničeno od 10 do 18 časova. Poseta može da traje najviše 15 minuta, a prostor posle posete mora da se dezinfikuje. Između dve posete obavezan je razmak od minimalnih 15 minuta. Srodnici su u obavezi da imaju zaštitnu opremu prilikom posete, a radnik ustanove je prisutan dok traje poseta. Radnik ustanove je u obavezi da kontroliše da li je došlo do fizičkog kontakta između korisnika i posetilaca”, objašnjavaju u ovom sekretarijatu.

Dodaju da su srodnicima dostupni telefoni na koje se mogu zakazati posete.

Ističu da se posete odvijaju redovno u sva tri objekta Gerontološkog centra Novi Sad, te da se one organizuju u zavisnosti od prostornog kapaciteta svakog objekta. U Domu Liman i u domu Futog nema čekanja za termin na posetu, tvrde u nadležnom sekretarijatu.

“U Domu Novo naselje je posetu potrebno zakazati nedelju dana ranije obzirom da je Novo naselje dom koji ima najveći stacionar u Republici Srbiji i da su tu smešteni uglavnom nepokretni ili veoma teško pokretni korisnici”, navodi se u odgovoru Pokrajinskog sekretarijata.

Pored poseta korisnicima je, u dogovoru sa njihovim srodnicima, omogućen odlazak na odsustvo kod srodnika ili banjsko lečenje. U slučaju odsustva iz ustanove, po povratku u istu obavezna je izolacija od 14 dana.

Rođak jedne korisnice objekta na Naselju kaže da se na zakazivanje poseta dugo čeka, ali da je srećan što je uspeo da vidi svoju rođaku.

“Šta će biti u budućnosti, ne znam. Ne znam kako očekuju da u oktobru i novembru temperature budu iznad 18 stepeni. Da li to znači da nećemo moći da viđamo svoje najbliže do proleća? Oni su usamljeni, tužni i pod stresom. Razumem da je potrebno da ih zaštitimo, ali valjda postoji neki bolji način od toga da ih potpuno izolujemo od svih koje vole”, priča ovaj Novosađanin koji je, kako kaže, želeo da ostane anoniman da njegova rođaka ne bi pretrpela neprijatnosti.

U Sekretarijatu poručuju da je korisnicima omogućeno kretanje po objektu, atrijumu, zajedničkim terasama u Domovim Liman i Novo Naselje, a da objekat Doma Futog ima svoje dvorište.

Kako kažu u sekretarijatu, organizacija života korisnika objekta na Limanu bila je izmenjena tokom pojave pozitivnih korisnika na virus korona.

“Postojale su tzv. zone u kojima je bilo ograničeno kretanje. Po dobijanju negativnih nalaza i izlaska iz kovid sistema ustanova, tj. ovaj objekat se vratio na uobičajen način funkcionisanja (bez izolacije korisnika tj. donošenja hrane do vrata) Trenutno u ovom, kao i svim drugim objektima postoje tzv. sobe za izolaciju za nove korisnike, za korisnike koji se vraćaju sa odsustva, bolničkog lečenja ili pregleda u zdravstvenim ustanovama. Za boravak u izolaciji korisnik, ili njegov staratelj potpisuju saglasnost”, navode.

Po podacima kojima raspolaže Pokrajinski sekretarijat na dan 30. septembra 2020. godine, u ustanovama socijalne zaštite na teritoriji AP Vojvodine virus je registovan kod sedam korisnika i pet zaposlenih od kojih su dva zaposlena iz Gerontološkog centra Novi Sad.

Izvor: 021
Foto: Pixabay