Početna Gradske teme Sukobili se demonstranti i policija, kamenovana Gradska kuća, hapšenje građana…

Sukobili se demonstranti i policija, kamenovana Gradska kuća, hapšenje građana…

0

Demonstranti i policija sukobili su se sinoć u centru Novog Sada, a pojedini protestanti su privedeni.

Protest na kojem je učestvovala nekoliko hiljada Novosađana, a koji je obeležilo demoliranje Gradske kuće, završen je kasno uveče i učesnici su se razišli.

Građani su imali nekoliko zahteva. Oni su zatražili ostavke direktora policije Vladimira Rebića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, te gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Takođe, zatražili su i raspustašnje Kriznog štaba, kao i da se novac koji je namenjen za crkvu, preusmeri za medicinare, dok bi svi oni koji su izgubili posao tokom pandemije, trebalo da budu vraćeni na svoja radna mesta.

Protestna kolona nosila je transparent “ko tebe pendrekom, ti njega revolucijom”.

Od samog početka protesta osećala se tenzija, s obzirom na verbalne čarke između učesnika. Iako je incidenata bilo već kod zgrade Radio-televizije Vojvodine, gde je razbijen ulaz u zgradu, a povređen jedan muškarac, policijske snage su reagovale tek nakon vandalizovanja Gradske kuće.

Na Gradskoj kući su porazbijana stakla, a nekoliko puta se javljao i požar ispred njenog ulaza. Manjina demonstranata je gađala Gradsku kuću čime god su stigli – kamenicama, petardama. Deo demontranata je pokušao da se ogradi od onih koji su se ponašali nasilnički.

Snage Žandarmerije su reagovale posle više od tri sata od početka protesta. Oni su razbijali protest krećući se ka građanima, pritom privodeći neke od njih.

Bilo je došlo i do sukoba sa policijom, s obzirom na to da su okupljeni gađali kamenicama pripadnike MUP-a.

Nakon sukoba, situacija se smirila. Demonstranti su seli na Trg slobode, a policija se postavila ispred spomenika Svetozara Miletiću, preprečivši im put ka Gradskoj kući, koja je prethodno bila meta napada.

Demonstranti su u jednom momentu i zaplesali. Jedan od policajaca je skinuo svoj šlem, a građani su mu aplaudirali.

Demolirane su u i prostorije Srpske napredne stranke u Stražilovskoj ulici.

Okupljeni građani su uzvikivali “Vučeviću, gde si” i “ima nas gomila”.

I u Beogradu je organizovan protest.

Podsetimo da se u utorak, nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio moguće ponovno uvođenje policijskog časa, u Novom Sadu na Trgu slobode okupilo, prema podacima policije, oko 300 mlađih osoba kako bi mirno protestovali. Istovremeno, u Beogradu je došlo do nasilnih protesta i incidenata.

Izvor: 021
Foto: Pixabay