Početna Gradske teme Sve više lažnih kovid sertifikata: Za falsifikovanje i korišćenje tuđe propusnice preti...

Sve više lažnih kovid sertifikata: Za falsifikovanje i korišćenje tuđe propusnice preti zatvorska kazna!

0

Za sve osobe koje budu koristile nečiju ili lažnu kovid propusnicu, Krivični zakonik Republike Srbije opredelio je zatvorsku kaznu od 3 do 5 godina, a koji se u zakoniku navodi kao falsifikovanje isprava.

Međutim, ukoliko je prekršiocu to prvi prekršaj, sudija može dosuditi i samo novčanu ili uslovnu kaznu.

Rukovodilac sektora za unutrašnju kontrolu komunalne milicije Ranko Šekularac upozorio je da je primetna zloupotreba kovid propusnica, njihovog falsifikovanja i korišćenja tuđih isprava.

– Komunalna milicija je ovlašćena da osobu za koju se utvrdi da nema validan zeleni sertifikat udalji iz objekta. Ta osoba za nas nema sertifikat. Međutim, to lice je u riziku da iz jedne prekršajne odgovornosti pređe na teren krivične odgovornosti ukoliko se dokaže da je na neki način falsifikovalo ispravu, tj. zeleni sertifikat – kazao je Šekularac za TV Prva i istakao da i svaki kovid redar može da obavesti nadležno tužilaštvo ili policiju ukoliko posumnja u verodostojnost nekog dokumenta.

Predrag Antović iz Komunalne milicije kaže da su slučaj zloupotrebe sertifikata otkrili uz pomoć kovid redara koji je posumnjao da je u pitanju falsifikat.

– Izvršili smo legitimisanje lica, a pregledom lične karte i kovid sertifikata ustanovili smo da je to kovid sertifikat sasvim druge osobe. Prilikom provere videli smo razlike u prezimenu imatičnom broju. QR kod je bio ispravan, ali se vodio na drugo lice – objašnjava Antonović, piše “Kurir”.

Da podsetimi, svi oni koji posle 20 časova žele da uđu u bilo koji ugostiteljski objekat ili kockarnicu moraju imati kovid propusnicu sa podacima o primljenoj vakcini, preležanom kovidu ili PCR testu.

Osobama koje su gosti lokala, a nema kovid sertifikat piše se prekršajni nalog od 5.000 dinara. Kazna je čak šest puta veća za kovid redara lokala – u pitanju je prekršajni nalog od 30.000 dinara.

Izvor: nsuzivo.rs/Kurir
Foto: Pixabay