Početna Gradske teme U avgustu 15. Tamburica fest na Tvrđavi

U avgustu 15. Tamburica fest na Tvrđavi

0

Na konferenciji za novinare na Petrovaradinskoj tvrđavi najavljen je tradicionalni muzički festival „Tamburica fest“, čija je ovogodišnja zemlja-prijatelj Turska. Konferenciji su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović, direktor “Tamburica festa“ Jovan Pejčić, kao i osnivač i direktor festivala “Balkan Panorama“ iz Izmira Sali Salini. Tom prilikom je potpisan i Protokol o saradnji između “Tamburica festa“ i “Balkan Panorama film festivala“ iz Turske, a pored potpisnika, u ime grada-domaćina prisutnima se obratio pomoćnik gradonačelnika Novog Sada za međunarodnu saradnju Aleksandar Petrović.

Radujemo se snimanju dugometražnog dokumentarnog filma o tamburici, o deceniji i po trajanja festivala, nadaleko poznatog i afirmisanog i van granica naše zemlje i Novog Sada. Time će na najslikovitiji način biti dočarani prebogato kulturno nasleđe i turistički potencijali Vojvodine, a posebno Novog Sada – Evropske prestonice kulture. S obzirom na to da je ovogodišnja zemlja-prijatelj festivala Turska, iskoristićemo tu okolnost da u zvaničnu posetu našem gradu pozovemo predsednika Opštine Alanja da poseti Novi Sad i da tada potpišemo Pismo o namerama o uspostavljanju saradnje – rekao je Aleksandar Petrović.

Direktor “Tamburica festa” Jovan Pejčić se zahvalio Gradu Novom Sadu na podršci koju u kontinuitetu, dugi niz godina pruža festivalu i pozvao Novosađane i sve ljubitelje tamburaške muzike da od 19. do 21. avgusta dođu na Tvrđavu i uživaju u zvucima tamburice.

Prepoznatljivi smo u svetu po kvalitetu i po prijateljstvima koje tokom trajanja festivala sklapamo, a upravo zbog učvršćivanja prijateljstava sa državama iz celog sveta, pre pet godina smo uveli kategoriju “zemlja-prijatelj“. Do sada su kulturno-muzičku misiju festivala prepoznali, a zatim i podržali Rusija, NR Kina, Mađarska i Italija, a ove godine je to Turska. Muzika nas sve povezuje i gradi mostove prijateljstva, a kamera je tu neophodna da beleži divne događaje i čuva od zaborava, kao što će uraditi i ovaj dokumentarni film čija je realizacija već u toku – rekao je Jovan Pejčić.

Osnivač i direktor festivala “Balkan Panorama“ iz Izmira, profesor režije Sali Salini je naglasio da je taj festival, sa balkanskom tematikom najveći festival u Turskoj, a da je cilj da bude najjači u Evropi.

Veoma smo zadovoljni ozbiljnom i profesionalnom saradnjom sa “Tamburica festom“ i gostoprimstvom u Novom Sadu. Lepo je kad zemlje sarađuju na ekonomskom nivou, ali najveći utisak na društvo trajno ostavljaju te vrste događaja koje imaju veze sa kulturom ili umetnošću. Trag prijateljstva ostaje u vremenu, narodi se bolje upoznaju, a što smo bliskiji međusobno, to je manje konflikta. Ovaj Protokol koji smo potpisali nije samo formalni čin, jer ćemo se potruditi da od septembra već krenemo sa post-produkcijom filma. On neće biti klasičan, hronološki prikaz trajanja festivala, već bogatstvo različitosti u kulturi, muzici i lepoti sa ovih prostora – rekao je Sali Salini i dodao da se nada da će premijera filma biti narednog maja u Izmiru na festivalu „Balkan Panorama“.

Izvor: rtv.rs
Foto: Pixabay