Početna Gradske teme U Futoškom parku ovog vikenda organizovano posmatranje ptica

U Futoškom parku ovog vikenda organizovano posmatranje ptica

0

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva građane da u subotu i nedelju, u okviru Evropskog vikenda posmatranja ptica, otkriju čudesan svet ptica i njihove seobe. U ovom periodu godine milioni ptica selica napuštaju Evropu i sele se ka mestima na jugu gde provode zimu. Tim povodom Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje 20 besplatnih izleta širom zemlje.

U Srbiji će biti organizovani izleti u poznatim rezervatima prirode poput Velikog blata, Zasavice, Uvca, Ovčarsko-kablarske klisure, ali i van zaštićenih područja u urbanim sredinama poput Ade Ciganlije u Beogradu i Futoškog parka u Novom Sadu.

Tema ovogodišnjeg Evropskog vikenda posmatranja ptica je „Kako biti dobar posmatrač ptica?“. Stanje izazvano koronavirusom negativno je uticalo i na ljude i na prirodu. Ogromne promene u svakodnevnom životu, neizvesnost i strah od bolesti proizveli su kod građana stres, koji se kod nekih pretočio u agresiju prema prirodi. Građani su masovno odlazili u prirodu, a većina se nije ispravno ponašala. Zato će izleti ovog vikenda biti prožeti savetima kako se boravi u prirodi i uživa u posmatranju ptica.

– Dokazano je da posmatranje ptica u prirodi pozitivno utiče na psihičko i fizičko blagostanje. Imajući u vidu novu realnost izazvanu korona virusom savetujemo ljude da otkriju hobi poput posmatranja ptica koji smiruje a nema negativnih uticaja na prirodu – kaže izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić i dodaje da ljudma koji ovog vikenda odluče sami da izađu u prirodu i posmatraju ptice savetuje da na svoje pametne mobilne telefone instaliraju ličnog vodiča, besplatnu aplikaciju za raspoznavanje divljih ptica „Ptice na dlanu“ i uživaju.

Organizovana posmatranja ptica u više od 35 zemalja Evrope služe da se pažnja javnosti usmeri ka razumevanju potreba divljih ptica.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay