Početna Gradske teme U Novom Sadu dostupna prva selfi “fabrika”

U Novom Sadu dostupna prva selfi “fabrika”

0

Selfi fotografija, odnosno digitalni autoportret, od privremenog trenda, poslednjih godina postao je pravi sociološki fenomen. Od skoro je u Novom Sadu svim ljubiteljima fotografije dostupna prva selfi “fabrika” u kojoj imaju mogućnost da istražuju različite pozadine i stvaraju uspomene.

Da bi nastala dobra fotografija, neophodan vam je telefon, raspoloženje i volja. Društvene mreže, poput Facebooka i Instagrama su najzaslužnije za popularnost tog fenomena.

Prateći trendove i potrebe, Jovana Jelenić osmislila je u Novom Sadu kreativan prostor za stvaranje nesvakidašnjih fotografija. Jovana je po struci fotograf i došla je na ideju da različitim pozadinima i rekvizitima učini selfi interesantnijim.

“Naišla sam na neke slične stvari po svetu da su se otvorile… pa sam pomislila zašto da ne i ovde kod nas kad postajemo Evropska prestonica kulture, zašto da ne podignemo umetnost na viši nivo”.

Ovaj fenomen je od 2014. i psiholozima postao tema. Oni ga karakterišu i kao oznaku narcizma, te je veoma važno postaviti granicu da ne bi prešlo u “poremećaj ličnosti“.

“Taj narcizam je svojstven svim ljudima, koji drže negde do sebe, dok ne preteramo u tome. Gde je zdrava granica… dakle ako to ne postane centar sveta. S vremena na vreme umereno, da u toj selfi slici budu i drugi ljudi… da obratimo pažnju na svet oko nas, svet koji nas okružuje,” kaže psiholog Nebojša Baračkov.

Iako stvara vid zabave, uvek je i potencijalni vid opasnosti – u trci za pravljenje bolje autoportretne fotografije, do sada je više od 170 osoba u svetu izgubilo život, prema nezvaničnim statistikama, najveći broj ljudi je stradao pokušavajući da uslika selfi uz morsku obalu.

Izvor: RTV
Foto: Printscreen