Početna Gradske teme U petak tradicionalna Maškarada Muzeja Vojvodine

U petak tradicionalna Maškarada Muzeja Vojvodine

0

Maškarada Muzeja Vojvodine održaće se u petak, 8. marta.

Okupljanje učesnika je ispred Muzeja Vojvodine, Dunavska 37, u 12 časova.

Na platou Muzeja učesnici će imati priliku da predstave svoje maske. Posle formiranja kolone, uz muzičku pratnju i animaciju povorka će defilovati Dunavskom, Zmaj Jovinom, Kralja Aleksandra, ulicom Modene, Bulevarom Mihajla Pupina i završiće defile u saletli u Dunavskom parku.

Tokom završnog programa biće dodeljena priznanja grupnim maskama, a tokom povorke i nagrade za najuspešnije pojedinačne maske.

Tokom povorke maskirani učesnici će se zasladiti krofnama i čajem – tradicionalnim pokladnim posluženjem.

Bela nedelja bila je poslednja sedmica pred veliki ili uskršnji post, tokom te nedelje kroz sela i gradove su se kretale obredne maskirane povorke. Tradicionalne maske su često predstavljale ustaljene ličnosti i uloge. Danas se ne ograničavamo na tradicionalne maske već je dozvoljeno biti kreativan i sam osmisliti masku.

Završni dan Bele nedelje su Bele poklade koje su predstavljale vrhunac zabave i razonode, protkane šalom, igrom i pesmom. Tada su se kretale maskirane povorke koje su, izvodeći razne zgode, uveseljavale ukućane, a za nagradu dobijale poklone. Čitav ritual imao je cilj da se prekine zima i prizove sunce i početak nove vegetativne godine.

Mnoge od ovih maskiranih povorki vremenom su prerasle u velike svetske karnevale.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay